Régiós értékek az Ormánságban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatósága volt a soron következő az Otthonról haza című program Dél-Dunántúli értéknapjának lebonyolításában, amelyre augusztus 23-tól a Bőköz Fesztivál keretein belül került sor.

A háromnapos rendezvényt Kémes központjában, a település egyik legöregebb parasztházában tartották, ahol Baranya, Tolna és Somogy megye értékeit mutatták be. A falakra Tolna megye Tolnaikumaiból összeállított fotókiállítás került, de a látogatók megismerkedhettek a megyei önkormányzat installációin elhelyezett tematikus fotókkal és az asztalra kihelyezett megyei értékekkel is. Pénteken a délutáni órákban a Dél-Dunántúli Pajtaszínházi Találkozóra került sor, melynek keretében Tolna megyét a Pálfai Néptánc Egyesület képviselte, Húshagyó című saját maguk által írt darabjuk ősbemutatójával.

Szombaton délelőtt 10.00 órától a kiállítás mellett kézműves foglalkozás várta a látogatókat. Az igazgatóság rongybaba-készítést, Komjáthi Tamásné a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke pedig különböző szövési technikákat tanított az érdeklődőknek. Finn szövéstechnikával gyapjú és kenderszálból karkötők, körmönfonással csiga-biga és baba, karmantyúszövéssel báb, baba és telefontok készült.

Miközben ügyes kezek szorgalmasan dolgoztak a kézműves standoknál ínycsiklandozó ételek készültek a főzőedényekben. Cserépedényekben készült a sokac bab, egy másik üstben babpörkölt, míg a harmadikban kajdacsi sertéspörkölt ontotta az ínycsiklandozó illatokat.

Szombat délután a Dél-Dunántúli Regionális Értéknapon kulturális program keretében került sor a megyék bemutatkozására. Tolna megyét a Kajdacsi Dalárda és a Kajdacsi Gyöngyvirág Néptánc Együttes, valamint a Sárpilisi „Gerlice madár” Hagyományőrző Néptánc Egyesület képviselte. Üde színfoltja volt a délutánnak a sárpilisi egyesület által bemutatott sárközi menyasszony öltöztetés. A háromnapos programot vasárnap délután egy értékfeltáró bringatúra a „Kincses Karikázó” zárta.

Tóth Györgyi

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.