Stúdiólátogatáson a tatabányai képzési csoport

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

2019. május 30. és július 1. között zajlott az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. által akkreditált Kommunikáció és protokoll gyakorlata a közösségi művelődésben című 60 órás közművelődési, szakmai továbbképzés Komárom-Esztergom megyében, mely a „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3.-16-2017-00148 azonosító számú projekt keretein belül valósult meg.

A tatabányai képzési csoport hallgatói nem csak a közművelődés területéről érkeztek, de a múzeumi, a szociális, valamint az önkormányzati és a civil szektor is delegált hallgatókat. A részvevők között az idősebb és a fiatalabb korosztály is képviselte magát, mindannyiuknak érdekes élmény volt megtapasztaniuk a hagyományos és a modern kommunikációs eszközök használatának előnyeit és hátrányait, valamint azt is, hogy milyen kihívás elé állítja ma a kommunikációs munkatársakat az eltérő célcsoportok megszólítása.

A képzés során kialakult új közösség egy különleges meghívást kapott Oroszlány városától. 2019. augusztus 1-én lehetőségük nyílt egy, a helyi tévében tett stúdiólátogatásra, amit a megújuló Oroszlányi Bányászati Múzeumban egy műhelybeszélgetés követett. A képzés záró feladataként bemutatott, Oroszlányról szóló prezentáció ugyan bepillantást nyújtott a város kommunikációjába, mégis szemtől szemben különösen érdekes volt megtapasztalni az intézményben zajló munkát.

A stúdiólátogatáson – melyen Palotai Zoltán, a helyi 2840 című lap főszerkesztője kalauzolta végig a csoportot – a résztvevők számára hamar kiderült, hogy a gyors és eredményes kommunikáció kulcsa a jól működő belső városi információs háló. Megtudhatták, hogy a városban még mindig hatékony kommunikációs eszköz a hagyományos plakát, hogy a havi rendszerességgel megjelenő városi lap milyen tartalmakat kínál, hogy miképp működik a helyi városi televízió vagy az online platformok, ahogy azt is, milyen sokat jelent a felhasználók részére kínált visszajelzési lehetőség a közösségi oldalakon.

A hallgatók a televízió épületében bejárhatták azokat a helyszíneket, ahol a komolyabb stúdióbeszélgetések és a kötetlenebb magazin műsorok felvétele zajlik. Kipróbálhatták magukat a legmodernebb technikát használó híradó pultban, megküzdhettek a súgógéppel és bekukkanthattak a vágószobába, majd a vezérlőbe is. A délután hátralevő részében a csoport a Majki Bányászati Múzeumba látogatott, ahol különleges tárlatvezetésen vehettek részt, végül kipróbálhatták a helyben készült csillevonatot. Mike István, a múzeum vezetője beszámolt az intézményt érintő aktualitásokról, fejlesztési projektekről.

A látogatás során a helyi televízió végig követte a csoportot, az eseményeket felvételeken rögzítette, így a résztvevők személyesen is átélhették egy televíziós magazinanyag elkészültének folyamatát. A program kötetlen beszélgetéssel zárult.

Kutenics Kinga

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.