Szakmai kirándulás Apollóhoz

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú projektjének keretein belül a véméndi Mozgó film, mozgó klub csapata 2019. május 17-én szakmai úton vett részt.

A májusi találkozó az első mozilátogatás a projektben. A csapat a pécsi Apolló Moziba látogatott, hogy betekintsen a kulisszák mögé. A régió egyetlen művészfilm-színháza valódi Mekkája a kisfilmek és művészfilmek rajongóinak. A több mint 100 éves mozi megtekintése után a csoport külön vetítésben részesült, ami nagy élményt nyújtott. Szerencsés egybeesés, hogy a kritika által dokumentumfilmként meghatározott Pécsi Szál című film vetítésére kerülhetett sor.

A film értéke a projekt szempontjából a látásmódjában keresendő. A tagok felismerték az imázsfilm jellemzőit az alkotásban, keresték a párhuzamot és a használható eszközöket a Véméndről készülő munkához. Vacsora után hosszas beszélgetésre került sor Pécs belvárosában. A filmben megjelenő helyszínek egy részének felkeresésével is gazdagodott a program. Láthatóvá vált, hogy megfelelő kameraállásokból mennyire más kép tárul a nézők elé. Ezeknek a módszereknek az elsajátításával még a helyi lakosok számára is lehetséges a jól ismert településük egy másik arcát megmutatni.

Sor került a véméndi rendezvények, események időpontjainak összegyűjtésére, hogy minden fontos alkalom megörökítésre kerüljön. Szóba került a projekt további menetrendje. A szakmai alapozás ezzel az alkalommal befejeződött. A folytatásban az elmélet mellett még több gyakorlati foglalkozás gazdagítja tudásukat. Ez a program és az együttgondolkodás tovább erősítette a csapat elképzeléseit és mélyítette emberi kapcsolatait.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.