Szakmai párbeszéd Badacsonytomajban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

„Kávészünet” konferenciát tartott 2019. április 16-án a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága Badacsonytomajban. A korábbi szakmai napokon a kollégák által megfogalmazott igény volt a kötetlenebb fórumok, találkozók megszervezése, hogy párbeszéd bontakozzon ki a szakmát érintő dilemmákról, nehézségekről, jó gyakorlatokról, módszerekről. Ezekre az igényekre reflektálva indította el a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága még 2018-ban „Kávészünet” konferencia sorozatát.

2019-ben a sorozat tematikájában a csoportvezetőkkel foglalkozó kollégák szakmai mentorálása lesz a középpontban, hiszen munkánk egyik fő építőköve a helyi csoportok bevonása, a velük való együttműködés.

Berecz Nikolett Erika, Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Kulturális Intézményének vezetője

Idén a „Kávészünet” konferencia első alkalma 2019. április 16-án Badacsonytomajban volt. A résztvevők megismerhették Berecz Nikolett Erika, Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézményének a vezetője, előadásában a Balaton-parti település közművelődési feladatellátásának főbb irányelveit és bepillantást nyerhettek az intézmény működésébe. Az igazgatónő azt is elmondta, hogy a Balatonhoz közeli településeknek gyakran okoz nehézséget, hogy a lakosság a nyári időszakban megsokszorozódik, így például a közel 2300 fős Badacsonytomaj több mint 10000 lakost számlál az üdülő szezonban. Ez rendkívül nagy fluktuációval jár, így nagyon nehéz állandó közösségeket kialakítani vagy azok kialakulását segíteni, de még nehezebb a település hagyományainak megtartása vagy az arra épített programelemekbe a lakosság bevonása.

Nagy László művelődésszervező előadása a Badacsonyi Szüretről

Ezt követte Nagy László művelődésszervező előadása, amely a szüreti hagyományok megőrzése és a turizmus igényeinek kiszolgálása kényes egyensúlyáról mutatott jó példákat. Azt is megtudhattuk, hogy a település a szüreti felvonulás hagyományát immár 55 éve őrzi, számos olyan modern elemeket is felhasználva évről évre, melynek segítségével minden résztvevő megtalálhatja a saját érdeklődési körét.

Ezen gondolatokhoz csatlakozhattak a résztvevők a saját tapasztalataikkal és módszereikkel. A jó hangulatban lezajlott és tanulságos „Kávészünet” konferencia zárásaként a résztvevők megtekinthették az Egry József Emlékmúzeum kiállítását.

Rédli Dávid

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.