Tarjániak Taliándörögdön

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága “Lokális társadalomfejlesztés” — Értékalapú közösségépítés címmel szakmai programsorozatot indított Tarjánban 2019 tavaszán.

A projekt célja a helyi értékek összegyűjtése, feltárása, a lakosság bevonásával egy fejlesztési folyamat elindítása. Továbbá a települési összefogás erősítése a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésének gyakorlati támogatása érdekében. A program tervezése során kiemelt figyelmet kapott a közösségek fenntarthatóságának biztosítása települési értékeik megőrzésével és az értékek továbbéltetésével a mindennapokban.

A megkezdett folyamat keretében 2019. június 20-án látóútra került sor Taliándörögdön, ahol a tarjáni delegációt és a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának munkatársait a Közép-Dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI) szervezet munkatársai, Hoffner Tibor és Bazsó Gabriella fogadták. A szakmai program célja az volt, hogy a résztvevők megtapasztalják az értékfeltárás közösségformáló, településfejlesztő erejét.

A megérkezést és a bemutatkozást követően a házigazdák röviden bemutatták a települést és a fogadó szervezet tevékenységét. A résztvevők megtudhatták, hogy Taliándörögd egy 700 fős település, amely sokáig zsákfaluként működött. A faluban magas a civil szerveződések száma, aktívak a nyugdíjasok, pezsgő sportélet folyik, a fiatal korosztályt a Dörögdi Ifjúsági Egyesület képviseli és a helyi felekezetből alakult az Ökomenikus Nőszövetség.

A KÖSZI 1998-ban jött létre. Alapítói között megtalálhatóak Nagyvázsony, Tótvázsony, Taliándörögd, Monostorapáti és Kapolcs településeken működő szervezetek. A szerveződés célja, hogy a térségben lévő ifjúsági civil szervezetek tevékenységét koordinálja, felkaroljon minden olyan kezdeményezést, amely az ifjúsági korosztály társadalomba való beilleszkedését segíti, valamint feladatának tekinti a térségben élő fiatalok érdekképviseletét és a térség civiljeinek összefogását is. A Veszprém megyei hungarikummozgalom egyik mozgatórugójaként, az ifjúsági értékőr mozgalom elindításában is aktív szerepet játszottak.

A szervezetnél eltöltött nap során olyan jó gyakorlatokat ismerhettek meg a jelenlévők, mint a Korlenyomat című program, Értékek ünnepe, a helyi értéktár működése. Az itt zajló folyamatok egyik legfontosabb kulcsa, hogy egytől egyik a fiatalok aktív bevonásán alapul és egymásra építkezően, láncolatként fejtik ki fejlesztő hatásaikat.

A délután folyamán a csapat betekintést nyerhetett a település értékeibe, kulturális életébe is: Az ebédet követően a közösségi színtér működését mutatta be annak ifjú vezetője, Stumpf Rebeka, majd ezt követően az Ősök házában tett látogatást a csoport, amely a helytörténeti értékek kincsestárává vált parókia épületében kapott helyet. A gyűjteményt Szőke András mutatta meg a látogatóknak. A következő állomás a helyi iskola megismerése volt, mely sok érdekességet tudott mutatni a tarjániaknak, lévén, a csoport egy jelentős hányada maga is aktív pedagógus. Taliándörögd az iskolabezárások elől „előre menekült”, új iskolát létesített a helyi erőforrásokra és igényekre alapozva. A településen élő építész tervezte, a közösség jelentős szerepet vállalt a kivitelezésben és a működtetéshez szükséges feltételek megteremtésében. Ennek legfrissebb példája az épület melletti játszótér, amely a szülők közösségi kezdeményezésére, közös erővel létesült.

A látóút során szó esett a település szerepéről a Művészetek Völgye fesztivál ideje alatt, annak pozitív hozadékairól a helyi közösségre nézve. Az előadásokon és a falusétán kívül a levetített kisfilmek is arról tanúskodtak, hogy itt valóban élénk közösségi élet zajlik, amely jó példaként szolgál azon települések számára, akik most szeretnék elkezdeni az értékfeltárásra épülő közösségi folyamatokat. A látóúton a tarjáni pedagógusokból, civil szervezeti tagokból és fiatalokból álló csapat sok érdekes és hasznos tudással, információval gazdagon térhetett haza.

2019. június 24-én a látóút friss élményeit egy tarjáni találkozón dolgozták fel a résztvevők. Hornyák-Pálmai Éva a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság vezetője tartott rövid bevezető előadást az értékfeltárás és hungarikummozgalom előzményeiről, megalapozottságáról, törvényi hátteréről és az alkalmazható módszerekről. Ezt követően a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársainak vezetésével rendszerezte a csoport a taliándörögdi tapasztalatokat. Az alkalom során összegyűjtötték a résztvevők azokat a kiemelkedő jó példákat, melyek számukra személyesen különlegesek, vagy kiemelkedőek voltak. A közös beszélgetés folyamán elemzésre került a jó példákban alkalmazott módszer, és az, hogy Tarjánban mindez hogyan adaptálható. A résztvevők sokat beszélgettek arról, milyen lépéseken keresztül lehetne, egy a látott jó példákra támaszkodó, értékfeltáró folyamatot elindítani a településen.

A munka augusztus 7-én folytatódik a konkrét ötletek, akciótervek összeállításával.

Hornyák-Pálmai Éva
Fotó: Edelmayer Zsolt

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.