Törvényesség, hitelesség, jövőkép – Közművelődési szakmai nap Somogyban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Irodája 2018. november 5-én „Kapcsolódási pontok” címmel közművelődési szakmai napot tartott Siófokon. A programra közművelődési intézmények vezetői, munkatársai, a Siófoki járás települési önkormányzatainak polgármesterei, a Balaton-parti közösségi színterek munkatársai és civil szervezetek vezetői érkeztek.

A vendégeket Gyulainé Isó Edina, a helyszínt biztosító Minősített Közművelődési Cím és Díj birtokos Kálmán Imre Kulturális Központ igazgatója fogadta és invitálta rövid intézménybemutató sétára.

A szakmai program nyitó előadásai a minden résztvevőt érintő közművelődési statisztikai adatszolgáltatási kötelezettség, és a jövőbeni szakmai munkát meghatározó minőségfejlesztés témáját ölelték fel. Zvara Gréta a Nemzeti Művelődési Intézet Szolgáltatásfejlesztési Igazgatóságának közművelődési statisztikai országos koordinátora kihangsúlyozta a közművelődési statisztika fontosságát, valamint felhívta a figyelmet a jövőbeni változásokra. Ehhez a témához csatlakozott Simon Edina a Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Irodájának módszertani referense, aki előadásában beszámolt a Somogy megyei statisztikával kapcsolatos korábbi évek típushibáiról.

„Minőségbiztosítás a közművelődésben” címmel tartott előadást Varga Marietta a Nemzeti Művelődési Intézet Szolgáltatásfejlesztési Igazgatóságának módszertani referense. Prezentációjában felvázolta a résztvevőknek a minőségbiztosítás folyamatait, hasznosságát, értékét. A Nemzeti Művelődési Intézet előadóinak sorát Berlik Mária, a Somogy megyei iroda vezetője zárta. Közös gondolkodásra, majd az azt követő cselekvésre bátorította a szakmai nap résztvevőit. Bemutatta a megyei iroda tevékenységét, céljait, küldetését. Önkormányzati, intézményi, valamint a civil szektort érintő közös ügyekre fókuszálva beszélt a prioritásokról, a szakterület szemléletváltásának fontosságáról.

A plenáris előadásokat jó gyakorlatok bemutatása követte. A Somogy Megyei Néptáncszövetség 33 éves munkáján keresztül a művészeti nevelés, valamint az amatőr közösségek értékőrző és értékteremtő tevékenységébe kapott bepillantást a hallgatóság. Ékes példa erre a Balatonbogláron immár több mint két évtizede civil kezdeményezéssel és koordinációval megvalósuló MÉTA Fesztivál, melynek szervezője a Helyiérték Gondolkodók és Alkotók Regionális Egyesülete.

„Somogy megyei Érték-leltár” címmel Merczel István, a Somogy Megyei Értéktár Bizottság tagja mutatta be a megyében folyó értékfeltáró folyamatokat. Eglyné Katona Andrea a COMPASS Európai Ifjúsági Közösségért Egyesület elnöke a „Hazai és nemzetközi önkéntes programok szerepe a közművelődésben” címmel tartott előadásának fő mondanivalója az volt, hogy miként lehet hatást, elkötelezettséget elérni a partnerekkel, önkéntesekkel közösen együttműködve.

A közművelődési szakmai nap zárásaként a résztvevő szakemberek elmondták tapasztalataikat, véleményüket, amelyre a műhelyfoglalkozások biztosítottak lehetőségeket. Megvitatták a települési értékfeltáró módszereket, a szolgáltatási terv kitöltésével kapcsolatos követelményeket, valamint az intézményi minősítéssel kapcsolatos tapasztalatokról beszélgettek.

Radics Natália
Fotók: Felvégi Krisztina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.