Tűvé tettek mindent, de megérte! – Pajtaszínházi bemutató Ságújfaluban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

Zsúfolásig telt a művelődési ház Ságújfaluban 2020. január 18-án, szombaton délután. Illyés Gyula: Tűvé-tevők című parasztkomédiájának megtekintésére gyűlt össze a nagyérdemű közönség, és nemcsak a településről, hanem a szomszédos településekről is sokan voltak kíváncsiak a helyi amatőr társulat, a Szent László Közösség produkciójára.

A Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatóságai és a Magyar Teátrumi Társaság immár ötödik esztendeje dolgoznak közösen azon, hogy a településeken újra amatőr színjátszó körök alakuljanak, gazdagítva ezzel is az amatőr művészeti tevékenységet űzők számát, valamint erősítve a települések közösségmegtartó erejét.

Fukariné gazdasszony férjhez készül adni lányát, de elveszett varrótűje keresése felbolygatja a ház nyugalmát – és a darab végére több minden kerül helyére, nem csak az az ékes, fényes, hegyes tű.

Az ősbemutató nagy sikert aratott: a közönség nagyokat kacagva, időnként nyílt színi tapssal jutalmazta a szereplőket. A darab rendezője, mentora Máté Krisztián volt ezúttal is, mint az eltelt évek alatt. A szereplők a több hónapig tartó próbák során sok ismerettel bővítették tudásukat a színjátszásról. A premieren mintegy profi társulatként, erős belső fegyelemmel, figyelve egymásra – ugyanakkor élvezve minden pillanatot – játszották végig a 40 perces előadást. A bemutató végén Ságújfalu polgármestere, Szentes Attila megköszönte a társulat és a rendező munkáját, és örömmel mondta el, hogy 2020. január 25-én, szombaton, az V. Pajtaszínházi Szemlén újra megtekinthető a darab a Nemzeti Színházban!

Máté Lászlóné
Fotók: Dénes László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.