Tűvé téve

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Január 25-én nagy sikerrel mutatta be Ibafán, az Alpár János Művelődési Házban az Almamelléki Színjátszó Kör Illyés Gyula Tűvé tevők című darabját. A terem zsúfolásig megtelt, több mint százan voltak kíváncsiak a produkcióra. Férjek, anyák, rokonok, szomszédok együtt tapsoltak az előadás végén. Elismerő szavakkal illették új oldalukról bemutatkozó régi ismerőseiket.

A Pajtaszínház program a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésében jött létre azzal a szándékkal, hogy felélessze az amatőr színjátszást a vidéki településeken.

Tavaly szeptember óta lelkesen dolgoztak, próbáltak a csoport tagjai. Vezetőjük Szilágyiné Kadiró Erika, mentoruk id. Bagossy László. A színjátszó kör különleges értéket képvisel, ugyanis a színpadon egyszerre három generáció is játszik. A legifjabbak még iskolások, a főszereplő fiatalasszony mellett pedig a nyugdíjasok is bátran szerepelnek. További érdekesség, hogy a csoportba sikeresen bevontak a faluban letelepedett holland családokból is egy-egy hölgyet. Így igazi nemzetközi, ugyanakkor mégis helyi produkció született.

A népszínmű jellegű darab vidám poénjait kezdettől fogva értékelte a közönség, és ez az érdeklődés mit sem vesztett lelkesítő erejéből egészen a darab végéig. A taps nemcsak az előadás elismerését jelentette, hanem egyfajta biztatást is a csoportnak, hogy a másnapi budapesti szereplésre szintén bátran induljanak. Így január 26-án a Nemzeti Színházban, a IV. Pajtaszínházi Szemlén az előző esti élményekkel gazdagon léptek színpadra. A siker itt sem maradt el, a közönség fogékony volt a fukar gazdaasszony és a házasodni nem akaró leány vitáiból szövött komikus jelenetekre.

Így biztosra vehető, hogy a csoport nemcsak erre az egy produkcióra szerveződött, hanem kimondhatjuk, hogy igazi közösség született. Már újabb terveket szőnek, újabb darabokon gondolkodnak. Megérkezett az első felkérés is a szomszéd településről a nyári falunapokra. De márciusban a hagyományos térségi ünnepre is várják az előadást, így igazán nem kell a környéket tűvé tenni az újabb lehetőségekért.

Nemes Krisztina

  

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.