Újabb 27 közművelődési és közönségkapcsolati szakember Baranya megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

2020. július 2-3-án sikeres komplex szakmai záróvizsgát tettek az OKJ-s középfokú képzés tanulói a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóságán.

Majdnem egy évvel ezelőtt, 2019. júliusában kezdték meg tanulmányaikat a megyében jelentkezett, többnyire gyakorló közművelődési munkatársak. Három jelenléti képzéssel oktatott-, és két online modul után, ez év márciusában fejezték be tanulmányaikat a baranyai csoport hallgatói. Azonban a járványügyi helyzet miatt nem lehetett korábban lebonyolítani a komplex szakmai záróvizsgát, mivel a szabályok nem tették lehetővé az online vizsgázást.

A július elei vizsgaidőpont azonban fontos volt, mivel a tanulók közül négyen is úgy döntöttek, hogy jelentkeznek a Pécsi Tudományegyetem közösségszervezés BA szakára. A felvételi eljárás során pedig a megszerzett OKJ-és bizonyítvány 32, értékes többletpontot jelent. Emiatt gyorsultak fel a szervezés eseményei az elmúlt hetekben. Az időpontot a többi hallgató sem bánta, hiszen többeknek a szakirányú munkába állásához szükséges a bizonyítvány. Azonban a nagy elszántság mellett is, ahogyan egyre közeledett a vizsga időpontja, egyre nőtt az izgalom. A felkészüléshez elosztották a tételek kidolgozását, és segítették egymást a beadandó munkák elkészítésében is.

Így következett el a két vizsganap. Két bizottság előtt adtak számot tudásukról. Az első napon a településüket és a településen zajló közművelődési tevékenységeket kellett bemutatni. Így a bizottságok is kicsit megismerhették a vizsgázókat és a közművelődési tevékenységeiket. Második nap tételhúzás következett és egy vélt, vagy valós rendezvény forgatókönyvének és költségvetésének bemutatása. A vizsgabizottságok egybehangzó véleménye volt, hogy jól felkészült, a gyakorlati tapasztalatokat jól hasznosító vizsgázókkal találkoztak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a két nap eredményei alapján kiemelt kilenc fő, akik dicsérettel vizsgáztak. A csoport felszabadultan ünnepelte egymás eredményeit. Azonban egy pillanatra elcsendesedtek, amikor a csoportkép elkészítésekor egy égő gyertyával emlékeztek a képzés során elhunyt csoporttársukra.

A közművelődés 27 kiváló szakemberrel gazdagodott Baranya megyében, akik szakmai ismeretekkel felvértezve folytathatják tevékenységüket településükön, intézményükben.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.