Újabb látóút Pest megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatósága 2019. május 21-én látóutat szervezett a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai gyakorlatos hallgatói számára és a megyében dolgozó szakembereknek. A látóút keretében Leányfalu, Kerepes és Gödöllő közművelődésével ismerkedhettek meg a résztvevők.

A májusi látóúton az Eötvös Loránd Tudományegyetem másodéves közösségszervezés alapszakos hallgatói vettek részt, továbbá egy tárnoki kolléga is. A Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatósága kiemelt feladatának tekinti a megye szakember-utánpótlását, továbbá a szakemberek tapasztalatcseréjét. A három település kiválasztásánál szempont volt, hogy falutól a nagyvárosig, faluháztól nonprofit kft.-ig mindent lássanak a résztvevők.

Elsőként Leányfalura látogattak el a Faluház és Ravasz László könyvtárba, ahol Szelekovszky Bea igazgató fogadta a résztvevőket. Az igazgató kisebb sétára invitálta a csapatot a településen: elsőként a Ravasz László Könyvtár munkájába tekintettek be, majd Móricz Zsigmond interaktív kiállítást nézték meg a múzeumban, ahol a többi közművelődési célú, a település hírességeit bemutató roll up kiállításról is tájékoztatta őket, ajándékba pedig Kölley György könyvét is hazavihették a látogatók. A múzeumi kalandozás után a Duna parton tettek rövid sétát, ahol Szelekovszky Bea mesélt a település közművelődési életéről.

Ezután Kerepesen a Forrás Művelődési Házban és a Szabó Magda Városi Könyvtárban folytatódott a látóút. A művelődési házban Hajdú Zsófia Csenge és kolléganői (Csáki Zsuzsa, Prokop Adél Mia, Kissné Czikola Szilvia) vitték körbe a résztvevőket a pincétől a padlásig.

Ellátogattak a Szabó Magda Városi Könyvtárba is, ahol Kira Krisztina számolt be a munkájukról, sőt még Szabó Magda, a könyvtár névadójának relikviáit is megmutatta.

Az intézményi látogatások után Hajdú Zsófia Csengével beszélgettek a résztvevők. Még Kerepes polgármestere, Franka Tibor is köszöntötte a látóút résztvevőit, akitől a települést bemutató könyvet is átvehettek.

Végül a Művészetek Háza Gödöllő Nkft. mindennapjaiba adott betekintést Kovács Balázs ügyvezető igazgató, Frankó Réka és Viszlói Tamás rendezvényszervezők. A hallgatók a Talamba Ütőegyüttes  órájára, néptáncversenyre, sőt még színházi próbára is bekukkanthattak.

Talán a program újabb sikerét nem is lehetne jobban bemutatni, mint a hallgatók visszajelzéseivel:

„Rendkívül élveztem a mai túrát. Érdekes volt látni a különbséget a hasonló települések között is (Monor-Gödöllő), hogy mennyire más módon működnek. Nagyon feltöltött Bea energiája, és a kerepesiek szakértelme.”

„Köszönöm a lehetőséget, nagyon élvezetes volt a mai túra. Tetszett, hogy először a kisebb egységekkel kezdtük, és haladtunk a nagyobb felé. A kedvencem Gödöllő volt, a nyüzsgésével, a kulturális és a színházi háttere miatt.”

„Mindhárom település tökéletes választás volt, mert különböznek temérdek dologban, de mindegyik a saját közösségének az igényeit igyekszik kiszolgálni, ez van a fókuszban, ez közös bennük. Láthatóan jól is működnek. Összességében nagyon jól éreztem magam mindegyik intézménynél, és örülök, hogy ismét ennyi jó példát ismerhettem meg, valamint kicsit körvonalazódott bennem az, hogy milyen szinten képzelem el magam a jövőben. Várom a következőt!”

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.