Újjáéledő bábművészet Komárom-Esztergom megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

Az utóbbi időben a bábművészeti közösségek számának csökkenése figyelhető meg az országos statisztikai adatok alapján, így az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 számú, „Otthonról haza” elnevezésű pályázat célja ezen művészeti ág eszközeivel amatőr művészeti csoportok életre hívása, a helyi kulturális identitás erősítése, valamint a közösségi kohézió és aktivitás megerősítése.

Ennek érdekében a projekt keretében 2018-ban a Közép-dunántúli régió három megyéjéből hat alkalommal vettek részt a bábművészeti képzésen közművelődési szakemberek és a terület iránt érdeklődők. Komárom-Esztergom megye három településéről érkeztek a leendő bábcsoportvezetők (Bakonysárkány, Bajna és Kecskéd). Számukra műhelyfoglalkozások keretében a pápai Pegazus Színház művészei adták át tudásuk legjavát. Az év folyamán a színház kiváló szakemberei – az elméleti és gyakorlati ismereteket kiegészítve – sok tapasztalattal, ötlettel, jó tanáccsal nyújtottak átfogó betekintést a munka sokszínűségébe.

Pápán a foglalkozások jó hangulatáról és a műhelymunkák magas szakmai színvonaláról minden alkalommal gondoskodtak a Pegazus Színház társulatának lelkes és elkötelezett tagjai. A közös tanulás remek lehetőséget teremtett a programban részt vevő három megye közművelődési szakembereinek – Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megye – a kapcsolatépítésre és az együtt gondolkodásra is.

A Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája fontos szerepet vállal a projekt szakmai megvalósításában a részt vevő települések, csoportvezetők felkutatása, kiválasztása, a közösségépítő folyamat segítése által módszertani elemekkel, közösségépítő gyakorlatokkal. A csoportkohézió megteremtése érdekében a helyi csoportvezetőket szakmai módszertani tanácsadással segíti, szakmai találkozókat szervez, továbbá rendszeresen tartja a kapcsolatot a csoportvezetőkkel és a mentorokkal.

A Közép-dunántúli régióban elindult folyamatok során megszerzett ismereteket kiegészítette a Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Irodája által 2018. november 6-án Pilisvörösvárra szervezett műhelymunka, ahol Komárom-Esztergom megye leendő bábcsoportvezetői is részt vettek. Bodnár Enikő látványtervező segítségével nyerhettek betekintést – a nagyszínházi produkciók és a bábművészet területén – a tervektől a premierig zajló folyamatokba.

2019 januárjától Komárom-Esztergom megyében – a kiválasztott Bakonysárkány, Bajna és Kecskéd településeken – új csoportok megalakulásával indul a szakmai munka, ahol azt, mint közösségfejlesztő eszközt kívánják alkalmazni a szakemberek.

A folyamat célkitűzése új amatőr bábcsoportok létrehozása, melyek a művészeti ág megerősítésén túl több generáció bevonásával a településhez köthető mondákat, népmeséket tárnak fel és a bábcsoportok általi feldolgozása révén értékfeltáró folyamatot valósítanak meg, valamint a régióban dolgozó bábcsoportvezetők közötti hálózatosodást erősítik. A projekt keretében további szakmai találkozások fognak megvalósulni, valamint 2020 során egy közös bemutató rendezvény megvalósítását tervezik a Nemzeti Művelődési Intézet érintett megyei irodái és az újonnan alakuló csoportok.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.