Újra népi kézműves képzés indult Kaposváron

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége ‒ a 2017 során együttműködésben megvalósított Kulturális Közfoglalkoztatottak Népi Kézműves Programjának sikerességétől fellelkesülve ‒, idén, 2018 májusában újra elindította belső, népművészeti képzését.

A képzés országosan ‒ megyénként két-két csoportban ‒ az NMI Művelődési Intézet megyei irodahálózata és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége megyei szervezeteinek közös szervezésében, valósul meg 2018. május 1. és 2018. június 15. között. A képzésen az V. Kulturális Közfoglalkoztatási Programban dolgozó munkatársak, valamint a közművelődési szakterületen dolgozó, a népművészet iránt érdeklődő kollégák vehetnek részt. Az oktatók a három nap során, három különböző mesterséghez kapcsolódóan adnak át a résztvevők számára olyan elméleti és gyakorlati tudást, melyet munkahelyükön, valamint közösségükben egyaránt tudnak majd hasznosítani. Somogy megyében a képzéshez az NMI Művelődési Intézet Somogy Megyei Irodája biztosítja a helyszínt, az oktatók pedig a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Tolna Megyei Egyesületének tagjai közül kerültek ki. Az első képzési csoport 2018. május 22-24. között ismerkedett a különféle szövési technikákkal, sajátította el a gyöngyfűzés fortélyait, valamint a csuhézás rejtelmeibe is bepillantást nyertek.

Komjáti Tamásné népi iparművész vezetésével 4-5-7 szálas szövést próbálhattak ki a résztvevők a gyakorlatban, valamint kisebb eszközökön, például karmantyúfán, körmöcskén, madzagszövőn tanulhatták meg a szövés alapjait. Megismerték a kender feldolgozásának és sokoldalú hasznosításának lehetőségeit is. Második nap az ékszerkészítés, gyöngyfűzés kreativitást igénylő világába pillanthattak bele Decsi Kiss Mária népi iparművész segítségével. Hagyományos viselet-kiegészítő nyakékeket, pártákat, karkötőket, fülbevalókat készítettek. A technikák bemutatását előadás alapozta meg, melyben az oktató ismertette a gyöngyfűzéshez kapcsolódó hagyományokat, valamint az egyes tájegységekhez köthető mintákról is beszélt.

Utolsó alkalommal, Dr. Say Istvánné, népi iparművész irányításával a csuhéfonás került középpontba. A résztvevők megismerkedtek a természetben fellelhető egyszerű anyagok ‒ a csuhé, gyékény és vessző ‒ tulajdonságaival, előkészítésével, hogy azokból a gyakorlati foglalkozáson megtanult technikákkal dísztárgyakat készíthessenek.

A következő csoport 2018. május 30‒június 1. között indul, mely során újabb tíz résztvevő fog betekintést nyerni a népművészet rejtelmeibe és gazdagodik a későbbiek során is használható gyakorlati tudással.

Simon Edina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.