Újra öltöttünk Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodája 2017. november 22-én „Újra öltsünk!” címmel műhelymunkát szervezett Szolnokon. A Nemzeti Művelődési Intézet 2015-ben Jász-Nagykun-Szolnok megyében 5 településen valósította meg az „Újra öltünk, örökítünk!” projektjét, Jásztelken, Jánoshidán, Jászfényszarun, Kunmadarason és Kisújszálláson.

A találkozó célja az volt, hogy az akkor megalakult csoportok újra egy közös eszmecserén vegyenek részt, az elmúlt évek tapasztalatait megosztva egymással. A programot Zeleiné Pap Bernadett, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Hímző Szakmai Bizottságának tagja, szakmai előadásával nyitotta meg, aki Mezőkövesdről érkezett. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Újra öltünk, örökítsünk projekt megvalósulási településeit mutatta be, majd saját tapasztalatait mondta el fényképekkel illusztrálva. Pályázatokra hívta fel a hallgatóság figyelmét, például a Százrózsás Hímző Pályázatra, ahová bárki, minden térségből, bármilyen technikával jelentkezhet.

A szakmai előadást az egyes csoportvezetők beszámolói követték, amelyeket Zeleiné Pap Bernadett útmutatásai, tanácsai, ötletei egészítettek ki.

Jásztelekről Turóczi Lászlóné a Művelődési Ház és Könyvtár vezetője számolt be, hogy támogatás hiányában csak időszakosan működik a hímzőkörük. Kunmadaras közösségét Kemecsiné Bánhegyesi Jolán szakkörvezető mutatta be, szakkörük a mai napig működik, saját költségen dolgoznak, és Kisújszállással tartják a kapcsolatot szakmai kérdésekben. A beszámolókat Monoki Annamária a Kisújszállási Művelődési Központ és Könyvtár munkatársa követte. Ő nem tagja a hímzőkörnek, de támogatja, segíti a közösséget, elmondása alapján ő a menedzserük. Pályázatokon való részvételre hívja fel a figyelmüket, és nemrégiben egy szakmai könyvet is kiadtak Kunrózsától a bokorrózsáig címmel. A különböző országos kiállításokon való részvételek lehetőséget adtak a kapcsolataik bővítésére, mellyel jövőre egy szakmai képzés is megvalósul Kisújszálláson, és részvételre való lehetőséget kínáltak föl a jelenlévő csoportoknak. Jánoshidát a helyi Művelődési Ház és Könyvtár vezetője, Szőllősi Sándor mutatta be. Támogatás hiányában itt is csupán időszakosan működik a hímzőkör, szakemberük jelenleg nincs, de a Művelődési Ház teremmel és anyagi költségekkel támogatja az asszonyok munkáját. Utolsóként, Vasné Sas Katalin népi iparművész mutatta be Jászfényszaru hímzőkörét. A csoport aktívan működik, támogatásban is részesülnek az önkormányzat által.

A résztvevők, a találkozó közben és végén bemutatták a saját munkáikat, melyeket jász, kun és szűcs minták díszítettek. Megismerhették az autentikus motívumok továbbgondolásával, felhasználásával készült mindennapi használatra szánt terítőket, futókat, táskákat, nyújtófa tartókat. A műhelymunkán Kenyeres Sándorné a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület elnöke is szakmai tanácsokkal látta el a résztvevőket. A baráti hangulatban megvalósult foglalkozást a folytatásra való igény megfogalmazása zárta.

Kun Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.