Vár a megye! – Tolna Megyei Értékek Napja Szekszárdon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóság

Takarosan feldíszített standokkal telt meg június 28-án, pénteken a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ hatalmas fákkal övezett, hűs árnyat adó környéke. A „Vár a megye” című rendezvény meghívását elfogadva számtalan település képviselte magát az immár ötödik éve megrendezésre kerülő eseményen, középpontba helyezve értékeit, legyen szó gasztronómiáról,  népművészetről, vagy egyéb értékről, miközben a standok többsége mellett  ínycsiklandóbbnál ínycsiklandóbb ételek készültek.

A „Vár a megye” – Tolna Megyei Értékek Napját Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnökének gondolatait tolmácsolva, Babits Mihály Győzelmi ének, estefelé című költeményének sorait idézve nyitotta meg Ribányi József, a közgyűlés alelnöke.

Ezután Ács Rezső, Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere és Kuti Imréné a Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóságának vezetője köszöntötte az egybegyűlteket.

A délelőtti megnyitót követően kezdődtek a programok, közte a „Minden Ízében Tolna Megye” főzőverseny, illetve a „Megyeszékhely Felfedező” elnevezésű vetélkedő, de a legszebben, legautentikusabban díszített standot is keresték szervezők. Mindeközben a Babits Mihály Kulturális Központ előtt álló színpadon a mádéfalvai Rokolya Népi Énekegyüttes, a bonyhádi „Kränzlein” Néptánc Egyesület és a Sárpilisi Gerlicemadár Hagyományőrző Egyesület fellépését, valamint a Tolna megyei viseletek bemutatóját és a sárpilisi hagyományos sárközi menyasszony öltöztetését is láthatták a résztvevők, miközben a Csurgó zenekar muzsikája is felcsendült.

A délutáni eredményhirdetésen kiderült, hogy a „Minden Ízében Tolna Megye” főzőversenyt, amelyre 26 település csapata nevezett be, főként helyi ételkülönlegességgel a decsiek nyerték meg, második helyezett Tamási, a harmadik pedig Bátaszék lett. A „Megyeszékhely Felfedező” elnevezésű vetélkedő bajnoka 2019-ben Tolna város csapata lett, míg Decs a második, Nagymányok pedig a harmadik helyen végzett.

A „Legszebb Standért” járó díjat a házigazda Szekszárd nyerte el.

A szervezők idén is meghirdették a tavalyi nagy sikerű „#varamegye” játékot, amelynek legjobbja idén Engertné Márkus Tekla lett. A játék lényege ,hogy olyan képeket kellett készíteni, amelyen szerepel valamilyen megyei érték, majd azt a játék nevével megegyező hashtag-gel fel kellett tölteni a Facebook közösségi portálra.

Hagyományosan a rendezvényen hirdették ki, hogy mely megyei érték kapott Tolnaikum címet, amelyet kizárólag a kiemelkedő megyei értékek kaphatnak meg. Dr. Say István, a megyei értéktár bizottság elnöke bejelentette, hogy Tolnaikum címet kapott a Simontornyai Vár és a Tolnai Kékfestő Műhely. Az elnök úr hozzátette, hogy Tolna megye igen jól áll az értékgyűjtés terén, hiszen már közel 430 értéket és tizenhat Tolnaikumot tartanak számon.

Kiemelkedő értékgyűjtő tevékenysége elismeréséül ugyancsak díjat vehetett át a Tengelici Települési Értéktár Bizottság, valamint kihirdették a megyei „Ifjú Értékőr” díjat amelyet 2019-ben megosztva a Kölesdi Béri Balogh Ádám Általános Iskola, valamint a bonyhádi Perczel Mór Szakképző Iskola kapott.

A rendezvényen a Simontornyai Hagyományőrző Egyesület török kori sátorral, fegyverzettel és viseletbemutatóval, a Tolna Megyei Klímairoda környezettudatosságra nevelő programokkal, a Nemzeti Művelődési Intézet hungarikum játszóházzal, valamint több más résztvevő egyéb kézműves foglalkozásokkal is várta az érdeklődőket. A programokat követően délután öt órától a főleg Tolna megyei gyökerekkel rendelkező Bad Times zenekar adott nagy sikerű koncertet.

Kuti Imréné

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.