Zsákfalu ‒ planetáriummal

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet idei első látóútjára 2019. január 7-én került sor, melynek során a Baranya megye Hegyháti járásában található, fennállásának 725. évfordulóját ünneplő Alsómocsolád település látta vendégül a Művelődési Intézet Baranya és Tolna Megyei Irodájának munkatársait.

A Mecsek lábánál elhelyezkedő, tavak és erdők szegélyezte, festői fekvésű kis falu határába érve egy hatalmas céltábla, hasonló méretű fejszével fogadja az érkezőket, mely a Rigac Kupa Nemzetközi Kés- és Fejszehajító versenyre hívja fel a látogatók figyelmét. A hegyháti betyárról, Rigac Jancsiról elnevezett, évente megrendezendő vetélkedés azonban csak egyike a település kreatív kezdeményezéseinek, melynek lakói Dicső László polgármester vezetésével a kulturális turizmusban látják fejlődésük legfőbb lehetőségét.

A vendégek másodjára a Teleház épületét vehették szemügyre. Az Alsómocsolád testvértelepülése, a székelyföldi Máréfalva mesterei által épített takaros, tetőtér-beépítéses faház IKSZT minősítéssel működött az elmúlt években, könyvtárnak, önkormányzati hivatalnak, info-pontnak és közösségi térnek adva helyet. A házban Balogh Anikó, az intézmény vezetője fogadta az érkezőket, aki a délelőtt folyamán a település múltjáról és fejlesztésének fő irányairól számolt be. A vendéglátó elmondta, hogy Alsómocsolád a legendás településfejlesztő, Kemény Bertalan jelmondatát tette magáévá, mely szerint „nem a vidék népességmegtartó képességére van szükség, hanem a képességmegtartó népességre”. Ennek jegyében a közösséget megtartó kapcsolatrendszer, különösen a nemzedékközi kapcsolatok fontossága, valamint a kölcsönös tudásátadás áll a középpontban. Törekvéseik sikerét jelzi, hogy a hátrányos helyzetű térségben található alig több, mint 300 fős lakosságú kistelepülésnek sikerült elkerülnie a sorvadó, perifériára szorult falvak végzetét, s számos egyéb kitüntetés mellett a Magyarországi Falumegújítási Díj (2009) első helyezését, valamint, jó néhány nyugat- és észak-európai versenytársát megelőzve az Európai Falumegújítási Díj (2010) második helyezését érte el. Balogh Anikó elmondta, hogy Mocsoládon elsősorban a szélső korcsoportokra, azaz az idősekre és a fiatalokra irányul megkülönböztetett figyelem. A népfőiskolai jellegű klubfoglalkozások, tréningek, tanfolyamok (gazdálkodás, háztartás, informatika, nyelv) mellett létrehozták az Erdei Iskola Oktatóközpontot, mely a változatos természeti környezetben rejlő adottságokat igyekszik hasznosítani. A település 14 éven aluli lakosai minden évben személyre szabott karácsonyi ajándékot kapnak, az idősek megbecsülésének jegyében pedig megépült az Őszi Fény Idősek Otthona, s létrejött egyedülálló kezdeményezésük, a család nélküli időseket és a településen gyökerekkel nem rendelkező fiatalokat összehozó „örökbe fogadási” projekt.

A beruházások alapját a helyi gazdaságfejlesztés jelenti, melynek terén a település komoly sikereket ért el, hiszen jelentős vállalatok (húsfeldolgozó, sertéstelep) rendelkeznek telephellyel a községben, illetve a mocsoládiak tulajdonában lévő halastavak is bevételt termelnek. Balogh Anikó büszkén említette, hogy Mocsoládon mintegy százzal több a munkahely, mint a helyi lakosság lélekszáma, 2006-ra pedig teljesen közművesítették a települést. Az önkormányzat néhány évvel ezelőtt helyi fizetőeszközt bocsátott ki 7,5 millió Ft értékben. A Rigac a helyi termékek, önkormányzati szolgáltatások, valamint a helyi adó fizetésére használható, így a falu gazdaságát élénkíti. A 90-es évek PHARE programja óta folyamatosan különböző EU-s és nemzetközi pályázatokon vesz részt a település, mely a Leader projekt tagja. Mindezek együttes hatásának tulajdonítható, hogy a legutóbbi évekre sikerült megállítani a lakosság csökkenését. Egy település népességének megtartásához nélkülözhetetlen az eleven kulturális élet. Az alsómocsoládiak azonban ennél jóval messzebbre tekintettek, amikor a kultúraalapú gazdaságfejlesztést a község egyik legfőbb kitörési pontjaként határozták meg. A különböző korosztályokat különböző típusú programokkal célozzák meg, ezek közül is kiemelkedik a legkisebbeknek szóló „Mocsoládia, a mesefalu” projekt, mely a mesemondás és hallgatás egyszerre hagyományőrző és közösségfejlesztő szerepét helyezte a középpontba. Dr. Boldizsár Ildikó meseterápiás foglalkozásai mellett mesekonferenciára, mesetáborra, mesefesztiválra, valamint vers- és mesemondó versenyre is sor került a 2016-os évben.

Az Idősek Otthona tágas étkezőjében jóízűen elfogyasztott ebéd után a vendégek a „Légi Kikötőben” tettek látogatást. A csillagászati távcsővel felszerelt épületben planetárium és 3D-s vetítőterem is található, ahol a januári ég csillagképeit, valamint az űrkutatásról szóló filmeket tekinthettek meg. Végül, a mocsoládi kirándulás fő attrakciójaként, egy Boeing utasszállító repülőgép pilótafülkéjét modellező repülés-szimulátort is kipróbálhattak a látogatók, amilyen Budapesten kívül egyedül itt található Magyarországon.

A látóút résztvevői a változatos programot követően, késő délután ismeretekkel és élményekkel gazdagodva indultak haza Alsómocsoládról.

Németh Ákos

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.