Közművelődési Szakmafejlesztési Műhelynapok

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

2019. február 7-én rendezte meg a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága Tatabányán a Komárom-Esztergom megyei Közművelődési Szakmafejlesztési Műhelynapok első alkalmát.

A műhelynapok célja a közművelődési szakemberek számára olyan találkozási lehetőség biztosítása, ahol a szakterület kulcskérdéseit járhatják körül a közös elemző beszélgetéseken, műhelyfoglalkozásokon keresztül. Az első alkalom témája: a lakosság bevonása a tervezési, fejlesztési, döntéshozatali folyamatokba. Ennek jegyében – a fogadó intézmény, A Vértes Agorája Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon bemutatását követően – Hornyák-Pálmai Éva ismertette, hogy az 1997. évi CXL. kulturális törvény és végrehajtási rendelete milyen pontokon határozza meg a lakosság bevonását a tervezési és döntéshozatali folyamatokba. Ezt követően Szalai Tünde a balatonboglári Helyiérték Egyesület programkoordinátora mutatta be az egyesület témához illeszkedő jó gyakorlatait. Az előadó mesélt az egyesület húszéves tevékenységéről, értékes tapasztalatokat osztott meg a bevonás módszereivel kapcsolatban, valamint felvázolta azt az egymásra épülő folyamatot, melynek végeredménye a Balatonbogláron megalakult a közművelődési kerekasztal.

A műhelynap további részében interaktív beszélgetés zajlott a megjelent szakemberek között a települési sajátosságokról, egyedinek vélt, de mégis közös helyzetekről, a közművelődési alapszolgáltatásokról és a hozzá tartozó, a végrehajtási rendeletben foglalt tartalmakról.

A műhelymunka utolsó feladata három csoportban egy-egy SWOT-analízis készítése volt, mely elemezte a fiatalok, a középkorúak és a szépkorúak bevonásának lehetőségeit. A közös feldolgozást követően a résztvevők értékelték a nap eredményeit, majd Pákai Ernő a Művelődési Otthon vezetője körbevezette az érdeklődőket az intézményben, megmutatva számos bányászathoz, vagy filmvetítéshez kötődő relikviát.

A műhelynapok következő alkalmai során, február 21-én Mihalcsik Márta a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának munkatársa fog beszélgetni az érdeklődő kollégákkal arról, hogy milyen a jó szakember, majd március 4-én a Fiatalok Fiatalokért Egyesület mutat be jó gyakorlatokat az ifjúsági munka területéről.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.