A Nyugat-Magyarországon szervezett megyei értéknapokon az épített és természeti örökség mellett az egyes közösségek által alkotott, szívükbe zárt és együttgondolkodásukkal továbbgyarapított értékek felfedezése; valamint az értékekkel való foglalkozás társadalommegújító, az otthonhoz, hazához való kötődést erősítő szerepe került a középpontba.

A megyei és a helyi önkormányzatokkal közösen szervezett értéknapokat az NMI Művelődési Intézet Nkft. Nyugat-Magyarországi Központja Győr-Moson-Sopron megyében Undon, Vasban Körmenden, Zala megyében pedig Gellénházán szervezte. Mindhárom megyében az értékgyűjtés és az értékek továbbadásának hatékony módszerei, az értékeken alapuló közösségi jövőtervezés jó példái kerültek előtérbe. Az értéknapok célja az egymástól tanulás és a megyei értékek által a térségben élők nemzeti identitásának erősítése volt. 2017. május 27-én került megrendezésre Körmenden a III. Vas Megyei Értéknap a Béri Balogh Táncegyüttes által szervezett 46. Májusfakitáncolás színvonalas, nemzetközileg is elismert rendezvényének keretében méltó helyszínen, a Batthyány Örökségközpont 2016-ban átadott színháztermében és a kastély termeiben.

A délután folyamán a Művelődési Intézet lehetőséget biztosított az önkormányzatok, települési értéktár bizottságok, civil szervezetek képviselői számára az aktuális problémák, kérdések, elért eredmények megvitatására, jó gyakorlatok bemutatására az Örökségközpont aulájában kialakított „Érték Kávézóban”, ahol a települések helyi termékeiket is kínálták. Konzultációs lehetőség volt ez számukra arra vonatkozóan, hogyan tudják hatékonyan működtetni értéktár bizottságaikat, milyen közösségfejlesztő lehetőségek vannak az értékfeltárásban. A kastély udvarán kézműves bemutatók, népi gyermekfoglalkoztató várta a felnőtteket és a gyermekeket. A főépület állandó kiállítását Meizner Margit közösségi munkás mutatta meg az érdeklődőknek minden részletre kiterjedő tárlatvezetés keretében. A „Mesterségek Dicsérete” című tematikus kiállítás megyei kézművesek bevonásával valósult meg csakúgy, mint az Országos Fazekas Triennálé, de az Ajka Kristály kiállításon is a dolgos hétköznapokhoz kötődő tárgyak kerültek nagyrészt bemutatásra. A fellépő néptánccsoportok közül sokan mesterségtáncokat mutattak be, ezzel is csatlakozva az esemény egyik kiemelt témájához. A kastély kápolnájában a Cifra Műhely és helyi népi iparművész fafaragók kápolnabelsőt alakítottak ki erre az alkalomra csodálatos úri hímzéssel díszítve a bútorokat és falakat. A Vas Megyei Értéknap a gálaműsorban csúcsosodott ki, amely részben a színházteremben, részben pedig szabadtéren – a Májusfa körül – került megrendezésre.

A gálaműsor keretében Bebes István Körmend város polgármestere és V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésekért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntőjét követően került sor a „Vas Megyei Érték” címek és a Vas Megyei Értékdíj átadására Kondora Bálint a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke és Tausz István a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke közreműködésével. A megyei értéktárba benyújtott dokumentációk alapján 22 települési érték került magasabb szintre az értékpiramisban. A Herényiek Házát pedig közösségi összefogással megvalósított programjai, kezdeményezései és a megyeszékhely peremkerületi közművelődési tevékenysége elismeréseként jutalmazták a Vas Megyei Értékdíjjal. A Művelődési Intézet fontosnak tartotta reflektorfénybe helyezni a 23 településen működő amatőr művészeti csoportokat, ezért a körmendi és gencsapáti néptánckoreográfiák mellett Perenyéről, Vasszécsenyből, Bérbaltavárról és Gyöngyösfaluból népdalokat hoztak a résztvevők, de szerepet kapott a citera, mint népi hangszer is a sitkeiek előadásában. A program narrátora Bognár Alexandra kulturális közfoglalkoztatott volt. 2017. június 17-én került megrendezésre Undon a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéknap. A Magyarország nyugati határszélén fekvő, alig 350 fős település büszkén ápolja horvát nemzetiségi hagyományait, ezért választották a Megyei Nemzetiségi Nap helyszínéül is. A megyei önkormányzat és a megyei értéktár bizottság ugyanis a megyei értékek meghatározó elemének tartja a nemzetiségi értékeket.

 

A rendezvény fővédnöke Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke volt. Dr. Pető Péter és Ivanics Ferenc elnökhelyettesek és a megye prominens képviselői, polgármesterei mellett a magyarországi horvát nemzetiség országos és megyei képviselői szintén megtisztelték az eseményt. A programot interaktív értékasztalok és fotókiállítás színesítette. Győr-Moson-Sopron megye Megyei Értéktárában fellelhető „megyerikumok” – mint a csornai fazekasság, rábaközi hímzésmotívumok, kapuvári népviselet és a Pannonhalmi Apátsági Termékek – mellett Felpéc, Kisfalud, Hövej, Szil és Und települések közössége által összegyűjtött, a települési értéktárban szereplő helyi értékek is bemutatásra kerültek. Mesterségbemutatók keretében az érdeklődők betekintést nyerhettek a kékfestés, a höveji csipke készítésének folyamatába, valamint megismerkedhettek a csontfaragás technikájával.

A főképpen nemzetiségi hagyományokat a színpadon a Rozmaring német, az Akord lengyel kórus, Greznár Zoltán roma előadóművész, a What’sUpCi horvát zenekar, a Slavko Mađer kultúrcsoport a horvátországi Cerićből és a helyi Veseli Gradišćanci utánpótlás, felnőtt tánccsoport és a Bondersölj tamburazenekar elevenítette fel.

2017. július 21-én került megrendezésre Gellénházán a Zala Megyei Értéknap. A program a gellénházi művelődési ház építésének 60. évfordulója alkalmából szervezett Olajos Települések Találkozója keretében megrendezett konferenciával és olajipari kiállítással is kiegészült. Így a délután folyamán valóban „belakhatták” a résztvevők az épületet, hiszen minden helyiségében találtak a tájegység és a megye értékeire felhívó interaktív programlehetőséget.

A nagyteremben az előadások mellett kulturális bemutatók zajlottak, hiszen a helyiekből és környékbeliekből összehangolódott dalkörök, a néptánccsoport és a színjátszók már több megmérettetésen értek el minősítést. A földszinti kiállítótérben régi fotókon keresztül ismerkedhettek meg a helyiek és a távolabbról érkezők az olajos települések történetével. Az emeleti konferenciateremben a mikrotérség hét településének – Gellénháza, Petrikeresztúr, Lickóvadamos, Nagylengyel, Iborfia, Ormándlak, Gombosszeg – értékeit bemutató kiállítás várta az érdeklődőket; míg a folyosókon citeraszót hallgathattak, kosarat fonhattak, megismerkedhettek a fafaragás és a szövés technikáival népi iparművészek segítségével.

A Vas megyei iroda koordinátorai és asszisztensei közreműködésével a mikrotérség épített és természeti értékeiről 13 perces film is készült, amely a program ideje alatt folyamatosan megtekinthető volt.

A délután folyamán a Művelődési Intézet lehetőséget biztosított a települési értékeket feltáró, gyarapító közösségek tagjai számára a tapasztalatcserére; az aula zengő-bongó találkozási ponttá vált. A kiállításmegnyitón és a gálaműsor keretében V. Németh Zsolt államtitkár, Vigh László kormánybiztos és Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet Nkft. ügyvezető igazgatója is köszöntötte a megjelenteket és az értékekre alapozó jövőtervezést megcélzó kezdeményezést.

Éles Krisztina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.