Rendkívüli sajtótájékoztatóval indult a falusi színjátszás hagyományait felélesztő, a helyi társadalmak erősítését célzó III. Pajtaszínházi Program, a Magyar Teátrumi Társaság és az NMI Művelődési Intézet közös kezdeményezése. A sajtóeseményen a jelenlévők bepillantást nyerhettek a program megvalósulását segítő színházi mentorok munkájába és az elkészült színdarabokba. Az idei évben újabb 19 településen jön létre pajtaszínházi közösség, ennek köszönhetően a fejlesztő programban elért települések száma 62-re emelkedett. Az érdeklődők a Pajtaszínházi Szemle előadásait 2018. január 27-28-án tekinthetik meg a Nemzeti Színházban.

A sajtóesemény Bagossy László drámapedagógus kreativitást és asszociációs készségeket erősítő gyakorlatával kezdődött, majd a programot moderáló Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára projektösszegző gondolataival folytatódott.

Az ezt követő beszélgetést A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója vezette fel: kiemelte, hogy a színjátszás az önkifejezés egyik legjobb eszköze, és bátorította a társulatokat, hogy folytassák a közös munkát, maguk és közösségük örömére.

Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója  a helyi közösségek és azok  azok településformáló erejére hívta fel a figyelmet és kihangsúlyozta, hogy a valódi érték a tagokban rejtőzik és minden egyes találkozás a ’közösségi kapcsolatok ünnepe’. Emlékeztetett arra, hogy a Művelődési Intézet szakmai elődje 2012 óta tudatosan foglalkozik kiemelt figyelemmel az amatőr művészet különböző területeivel – az olyan komplex fejlesztő folyamatokban, mint amilyen a Pajtaszínház, az amatőr művészet szerepe pótolhatatlan.

„Az előző évek sikerességét alátámasztja, hogy a projekt befejezését követően a 43 színjátszó közösségből 35 pajtaszínházi csoport folytatta a közös munkát és azóta 31 új darabot állítottak össze, és mintegy 120 településen léptek fel, közel kétezer nézőt elérve” – foglalta össze a program legfontosabb eredményeit.

Kiss Kornél, Somogyudvarhely polgármestere – egyben a 2017-es Pajtaszínházi Szemle egyik darabjának (Az udvarhelyi legény csudája) fellépője – a településvezető szemszögéből mutatott rá a Pajtaszínház program fontosságára, annak  a helyi közösséget, valamint a térségi együttműködést  aktivizáló aspektusaira.

A továbbiakban a kabai Lakat Színpad mutatta be Dr. Nagy Mihály és Dr. Kirsch Éva: A Kaba-kő titka című tudománytörténeti színjátékának rövid részletét. A darab szerzői valós történelmi eseményt dolgoztak fel: az 1857-es meteorithullást, s annak megtalálást.

A sajtóesemény zárásaként  Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke,  a program szakmai koordinátora – aki 2017 őszétől a Nemzeti Színház művészeti főtitkári pozícióját is betölti – a közösségen belüli együttműködést és ennek fenntarthatóságát helyezte előtérbe beszédében, megidézve a Pajtaszínházi Szemle hangulatát, s néhány emlékezetes pillanatát.

A Pajtaszínház programot a falusi színjátszó mozgalom újraélesztése érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a Magyar Teátrumi Társaság és a Nemzeti Művelődési Intézet 2015 őszén indította útjára.  A program részeként a települések színjátszó körével fél éven keresztül egy szakmai mentor és egy helyi amatőr művészeti csoportvezető dolgozik együtt – előbbit a Magyar Teátrumi Társaság, utóbbit az NMI Művelődési Intézet delegálja. A közös munka eredményeként létrehozott színpadi művek a magyar kultúra napja alkalmából a Nemzeti Színházban megrendezett Pajtaszínházi Szemlén lesznek láthatóak – 2018-ban erre a színjátszó ünnepre január 27-28-án kerül sor.

Az idei évben az alábbi települések vesznek részt a Pajtaszínház Programban: Atkár, Apátfalva, Bag, Dör, Hedrehely, Hollóháza, Jásztelek, Kétsoprony, Kissomlyó, Magyaralmás, Milejszeg, Monostorpályi, Újdombrád, Pálfa, Sümegprága, Tar, Tardos, Városföld, Vásárosbéc.

A Pajtaszínház program küldetése továbbra is a színjátszás hagyományainak felelevenítése és a kistelepülések közösségfejlesztésének elősegítése.

E küldetés erősítése módszertani szempontból is jelentős, ezért a programindító sajtótájékoztató délelőttjén az idei és a lezárult Pajtaszínházi Programok csoportvezetői, mentorai, valamint a Művelődési Intézet módszertani referensei közös szakmai napon osztották meg egymással tapasztalataikat, ezzel is támogatva az idén alakult csoportok szakmai munkáját.

Fotó: Ypsylon Média

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.