A kulturális ágazat intézményhálózata számára hiánypótló módszertani útmutatók lépnek a szakmai nyilvánosság elé a „Cselekvés a közjóért” című könyvbemutatón, melynek az Országos Széchényi Könyvtár ad otthont 2017. október 25-én 14:00 órai kezdettel.

A Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás kiemelt projekt keretein belül a projektet ágazati összefogással megvalósító konzorcium – a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár – olyan módszertanokat fejlesztett ki, melyek helyi szinten képesek szakmai támogatást nyújtani a helyi társadalmakat erősítő közösségfejlesztő törekvésekhez. Az öt témában – közösségfejlesztés, társadalmiasítás, mérés-értékelés, önkéntesség és esélyegyenlőség – kifejlesztett, s a projekt honlapján online elérhetővé tett módszertan közül kettő 2017 őszén igényes kivitelezésű kiadvány formájában is napvilágot látott.

A „Közösségfejlesztés módszertani útmutató” elsősorban a „Helyi identitás és kohézió erősítése” című Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP 5.3.1-16 és TOP 6.9.2-16) nyertes településeinek, helyi közösségek munkatársainak, szakembereinek, intézményeknek, szervezeteknek nyújt módszertani-szakmai segítséget helyi közösségi cselekvő programjuk megvalósításához. A „Gyakorlati útmutató intézményi önkéntes programok létrehozásához és működtetéséhez” című kötet pedig azzal a szándékkal készült, hogy bármely kulturális intézmény, legyen szó kisebb vagy nagyobb szervezetről, könnyen és gyorsan választ találjon benne az önkéntességgel, az önkéntesek foglalkoztatásával és az önkéntes tevékenység szervezésével kapcsolatos gyakorlati kérdéseire.

A köteteket a Konzorcium a hazai könyvkultúra otthonában, az Országos Széchényi Könyvtárban (1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.) mutatja be 2017. október 25-én.

A „Gyakorlati útmutató intézményi önkéntes programok létrehozásához és működtetéséhez”  című kötetet Sepsey Tamásné dr. Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztály főosztályvezetője, a „Közösségfejlesztés módszertani útmutató” című kötetet pedig Joós Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kultúráért Felelős Államtitkárság Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztály főosztályvezető-helyettese ismerteti. A kötetbemutatókat követően a részvevők, a jelen lévő szerkesztők, valamint a könyveket méltatók között beszélgetésre adódik lehetőség, majd az érdeklődők megismerhetik a Cselekvő közösségek projekt keretében kifejlesztett wiki-alapú online közösségi tudásmegosztás rendszerét (Cselekvő közösségek Wiki).

Letölthető meghívó…

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.