A kulturális ágazat intézményhálózata számára az önkéntesség és a közösségfejlesztés területein hiánypótló módszertani útmutatók léptek a szakmai nyilvánosság elé a „Cselekvés a közjóért” című könyvbemutatón, melynek az Országos Széchényi Könyvtár adott otthont 2017. október 25-én. A rendezvényen a köteteket az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviseletében Sepsey Tamásné dr. Vígh Annamária és Joós Tamás méltatták.

A Cselekvő közösségek projekten belül olyan módszertanokat fejlesztettek ki a projektet megvalósító konzorcium tagjai (a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár), melyek helyi szinten képesek szakmai támogatást nyújtani a helyi társadalmakat erősítő közösségfejlesztő törekvésekhez. Az öt témában – közösségfejlesztés, társadalmiasítás, mérés-értékelés, önkéntesség és esélyegyenlőség – kifejlesztett, s a projekt honlapján online elérhetővé tett módszertan közül kettő 2017 őszén igényes kivitelezésű kiadvány formájában is napvilágot látott.

A „Közösségfejlesztés módszertani útmutató” elsősorban a „Helyi identitás és kohézió erősítése” című Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP 5.3.1-16 és TOP 6.9.2-16) nyertes településeinek, helyi közösségek munkatársainak, szakembereinek, intézményeknek, szervezeteknek nyújt módszertani-szakmai segítséget helyi közösségi cselekvő programjuk megvalósításához. A „Gyakorlati útmutató intézményi önkéntes programok létrehozásához és működtetéséhez” című kötet pedig azzal a szándékkal készült, hogy bármely kulturális intézmény, legyen szó kisebb vagy nagyobb szervezetről, könnyen és gyorsan választ találjon benne az önkéntességgel, az önkéntesek foglalkoztatásával és az önkéntes tevékenység szervezésével kapcsolatos gyakorlati kérdéseire.

A köteteket a Konzorcium a hazai könyvkultúra otthonában, az Országos Széchényi Könyvtárban (1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.) mutatta be 2017. október 25-én.

A könyvbemutatót dr. Arapovics Mária, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Cselekvő közösségek projekt szakmai vezetője nyitotta meg, aki az ünnepélyes alkalom kapcsán kiemelte, hogy a módszertani hátteret biztosító kötetek közel  60 szakember és több szakmai szervezet kitartó munkájának köszönhetők.

A „Gyakorlati útmutató intézményi önkéntes programok létrehozásához és működtetéséhez”  című kötetet (szerkesztette: Csordás Izabella) Sepsey Tamásné dr. Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztály főosztályvezetője ismertette. Bemutatójában hangsúlyozta, hogy az önkéntesség fontossága három nagy fogalom köré csoportosítható: felelősség, bizalom, professzionalitás – amelyek egész életünket is végigkísérik. A Gyakorlati útmutató azzal a szándékkal készült, hogy bármely kulturális intézmény, legyen szó kisebb vagy nagyobb szervezetről, könnyen és gyorsan választ találjon benne az önkéntességgel, az önkéntesek foglalkoztatásával, és az önkéntes tevékenység szervezésével kapcsolatos gyakorlati kérdéseire.

A „Közösségfejlesztés módszertani útmutató” című kötetet (szerkesztették: dr. Arapovics Mária és dr. Vercseg Ilona) Joós Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztály főosztályvezető-helyettese mutatta be. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiadvány célja olyan segítő hálózatok kialakulásának segítése, amelyekben számíthatunk egymásra. A kiadvány praktikus, releváns szakmai tanácsokat nyújt mindazon elkötelezett emberek számára, akiknek szívügye a közösségfejlesztés. A kiadvány témái között szerepel: a közösségfejlesztés folyamata, közösségi felmérés, helyzetfeltárás és tervezés, közösségi cselekvési terv, közösségi akciók, kulturális programok, a kulturális intézmények bevonása, partneri együttműködések és a közösségi eredmények bemutatása. A kötetet a szerzők által kidolgozott Fogalomtár zárja, amely nélkülözhetetlen a magas színvonalú, egységes alapokra épített munkához.

A kötetbemutatókat követően a részvevők Nagy Andor, az Országos Széchényi Könyvtár webtartalom fejlesztő munkatársának prezentációjából megismerhették a Cselekvő közösségek projekt keretében kifejlesztett wiki-alapú online közösségi tudásmegosztás rendszerét (Cselekvő közösségek Wiki). A rendszer a közösségfejlesztési útmutató alapján létrehozott szócikkeket tartalmazza, célja pedig a projekt eredményeinek könnyen kezelhető, közérthető módon való közzététele a nagyközönség számára.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.