Országos filmes találkozón és szemlén ünnepelték a közösségi amatőr filmezést 2017. október 24-25-én Lakiteleken az NMI Művelődési Intézet szervezésében, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A találkozó elsődleges célja egyrészt a tavalyi évben lezajlott, az ország minden megyéjét érintő Közösségi Mozi és Médiaműhely mintaprogram méltó lezárása volt, másrészt, hogy kötetlen formában biztosítsa az interaktív szakmai tapasztalatcsere lehetőségét a projektben résztvevő közösségek számára. Az érdeklődés nem maradt el, az első Közösségi Mozi és Médiaműhely Országos Találkozóra közel 100 filmezés iránt elkötelezett fiatal érkezett az ország 19 megyéjéből.

Az első napot Hartyándi Jenő, Balázs Béla-díjas rendező, operatőr, fesztiváligazgató előadása nyitotta meg, majd Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Mindkét előadó az eddigi folyamatok továbbvitelére bátorította a fiatalokat, s az önkifejezés közösségformáló erejére hívták fel a figyelmet.

„Bár a Közösségi mozi és médiaműhely program elsősorban a fiatalságot szólította meg, egyben arra is motiválta a résztvevőket, hogy környezetük múltját kutatva, a helyi értékeket feltárva keressék a megoldásokat, erőforrásokat a helyi társadalmi kihívásokra – s ez a cél a jövőben is alapja lehet a közös munkának” – fogalmazott Kárpáti Árpád igazgató.

A köszöntő után az NMI Művelődési Intézet és három hazai filmforgalmazó cég – az Anjou Lafayette Bt., a Cirko Film Kft., és a Mozinet Kft. között a 2016-os stratégiai megállapodás megújításának aláírására került sor.  A megállapodás értelmében a három filmforgalmazó 150 művészfilmből álló filmcsomagot állít össze. A filmforgalmazók felajánlásának köszönhetően,  az NMI Művelődési Intézet koordinálásával a magyar közművelődési hálózat részére újra lehetőség nyílt a jogtiszta, elérhető árú filmkölcsönzésre a  kistelepülési filmklubok működtetéséhez.

A Filmforgalmazók az együttműködési megállapodás során vállalták továbbá, hogy az újonnan vetítésre kerülő, s a válogatásban szereplő művészfilmekhez rövid szakmai ajánlásokat, elemzéseket készítenek, valamint, hogy szakmai tudásukkal támogatják az NMI Művelődési Intézet tevékenységét.

A nap további része a filmszemléről szólt, ahol a fiatalok természetesen megnézhették egymás alkotásait, valamint minden produktum után a szakmai zsűri – Domokos János filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr, vágó zeneszerző; Becske Adrienn kárpátaljai filmes, a Visk TV volt igazgatója, Péterffy András filmrendező, operatőr, producer, egyetemi tanár, valamint Hartyándi Jenő Balázs Béla-díjas rendező, operatőr, fesztiváligazgató kiértékelte azokat, és tanácsokat adott a jövőre nézve az ifjú alkotóknak.  A fiatal filmesek a szemle utáni kötetlen beszélgetés során személyesen is konzultálhattak a zsűri tagjaival, és hasznos tanácsokkal gazdagodhattak.

Az izgalmas és tartalmas napot „cserebere est” zárta, ahol a fiatalok a legkülönböző  műfajokban – rapben, áriában, versben, viccben – elmesélve mutathatták be a térségükre jellemző értékeket, ételeket, italokat, képzőművészeti tárgyakat.

A szemle második napját Dr. Buglya Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia Fotó- és Filmművészeti Tagozatának vezetője előadása nyitotta meg a filmszerűség és szituatív forgatás témakörben, majd Holczer Balázs, a The Watching Duck csoport vezetője a Médiahasználat az értékfeltárásban címmel tartott előadást, ahol saját filmjén keresztül mutatta be a fiataloknak a mozgókép-készítés lehetőségeit a települési értékek feltárásában és dokumentálásában.

A plenáris előadások után az EMKISZ-EMKE képviseletében két erdélyi fiatal filmes (Barabás Eszter és Major Lajos Attila) mutatkozott be a találkozó közönségének, majd a nevükhöz fűződő díjnyertes filmek is levetítésre kerültek.

A plenáris előadásokat műhelymunka követte, ahol a résztvevők az elhangzott előadások témái, problémafelvetései mentén gondolkodhattak közösen a megkezdett folyamatok továbbvitelén és kiterjesztésén.

A kétnapos találkozót Kary József, az NMI Művelődési Intézet Közszolgáltatási Igazgatóságának vezetője zárta, aki a meglévő filmes közösségek megtartását és bővítését, valamint a filmes alkotói tevékenység folytatását és továbbadását kérte a jelenlévőktől.

A Közösségi Mozi és Médiaműhely Országos Találkozó szakmai program megvalósítását 2017. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.