A Bihari Népművészeti Egyesület 1993 őszén alakult a bihari térségben élő népművészek, a népi kézművesség iránt érdeklődő alkotók kezdeményezésére, így 2018-ban ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Tagjaik tizennyolcféle mesterséget művelnek. Vannak többek között csuhé-, gyékény-, szalma-, kosárfonók, fafaragók, gyöngyfűzők, nemezelők, gyerekjáték-készítők, fazekasok, bőrösök, hímzők, szövők, viselet- és szűrrátét-készítők, valamint mézeskalácsosok, ötvösök, citerakészítők és hagyományőrző íjászok is.

Céljuk a bihari térség népi kultúrájának, kézműves hagyományainak, szellemi és tárgyi emlékeinek felelevenítése, megőrzése, továbbéltetése. Feladatuknak tartják élesztgetni, fenntartani a még meglévő hagyományt és felkutatni a már feledésbe merülteket. Ezen felül lehetőséget kívánnak biztosítani a mestereknek a bemutatkozásra, kiállításokon, bemutatókon Berettyóújfaluban, Biharban és szerte az országban.

A Hagyományok Háza Szülőföldünk Biharország – 25 éves a Bihari Népművészeti Egyesület kiállításának megnyitóünnepségét 2018. február 2-án 14.00 órakor, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő utca 6.) rendezi.

A kiállítást megnyitja: F. Tóth Mária ny. minisztériumi vezető főtanácsos, kézművesoktató
Közreműködik: Balázs Amarilla népdalénekes
A kiállítás megtekinthető 2018. március 9-ig, hétfőtől szombatig 10-18 óra között.

Forrás: Hagyományok Háza

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.