A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók – népművészek, kézműves iparművészek; egyéni jelentkezők és alkotóközösségek – maximum 3 olyan alkotással vehetnek részt, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek. (A funkcionálisan összetartozó tárgy-együttes, készlet, garnitúra 1 alkotásnak számít, de a rendezők fenntartják a jogot, hogy – elfogadás esetén – a kiállítás arányai érdekében egy sok darabból álló készlet nem teljes terjedelemben kerül kiállításra.)  Regisztrációs határidő: 2018. június 20.

A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) kézműves pályázatokat hirdet Magyar Kézművesség – 2018, valamint Mátyás király és kora – kézműves szemmel címmel.

  • A pályázat első részére kötöttség nélkül, szabadon választott alkotásokat lehet beadni. A pályamunkák egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát felhasználó, vagy a hagyományokat napjaink igényeivel ötvöző, illetve egyéni tervezésű tárgyak – pl. az otthon (a nappali, a konyha, az ebédlő, a gyerekszoba) igényes berendezésére, díszítésére alkalmas használati eszközök, dísztárgyak; az öltözködés-kultúra elemei (viseletek, öltözékek, kiegészítők, ékszerek); játékok, hangszerek, kések és egyéb tárgyak; vagy ritka, kihalófélben lévő kézműves szakmák produktumai – lehetnek. Szívesen fogadják a helyi értéktárba vagy a hungarikumok közé már bekerült vagy elbírálás alatt álló alkotásokat is.
  • A pályázat másik része – a Mátyás király Emlékévhez csatlakozva – konkrét tematikaként Hunyadi Mátyást és korát állítja a középpontba. Erre a részre Mátyás uralkodásának, a róla szóló legendáknak, mondáknak, meséknek és ezek alakjainak megjelenítését valamint a kor magyar reneszánsz emlékeinek kézműves feldolgozását pl. öltözeteinek, ékszereinek, textíliáinak, ötvös- és kerámia-tárgyainak, fegyvereinek, egyéb használati és dísztárgyainak korhű másolatait várják a jelentkezőktől.

További részletes pályázati információk a Magyar Kézművességért Alapítvány honlapján olvashatóak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.