2018. május 30-án a Fonó Budai Zeneházban sajtótájékoztatón jelentették be az „Otthonról haza – Kulturális kapcsolatok erősítése a Kárpát-medencében” elnevezésű program indulását. A projekt az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 pályázatból 2020 májusáig a Hagyományok Háza (mint konzorciumvezető), a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, valamint az NMI Művelődési Intézet konzorciumi együttműködésével 660 millió forintból valósul meg.

Az „Otthonról haza” programot Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezető-helyettese, valamint a megvalósulásért felelős konzorcium tagjainak képviseletében Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke és Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója mutatta be.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezető-helyettese elmondta, hogy az Otthonról haza projekt egy nagyobb Kárpát-medencei fejlesztő program kulturális részeként a Széchenyi 2020 program keretében, 660 millió forintból valósul meg, és 2020-ig csaknem 100 anyaországi és határon túli helyszínen mintegy 250 rendezvénnyel szólítja meg a helyi közösségeket. A tárcavezető-helyettes kiemelte: a közeljövőben felívelő korszaka várható a népi kultúrának és mindannak, ami a közösségeket erősíti.

Kelemen László, a konzorciumot vezető Hagyományok Háza főigazgatója hangsúlyozta, hogy a projekt során a lokális közösségépítést igyekeznek összekapcsolni a nemzeti identitás erősítésével. A Hagyományok Háza többek között a folklórkincs gyűjtését, határon túli közreműködők fesztiválokon való részvételét, valamint a Magyar Állami Népi Együttes turnéját támogatja az Otthonról haza program keretében.

Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a NESZ 85 programja – közte népművészeti fesztiválok, tanulmányutak, szakmai konferenciák, hagyományőrző tanácskozások, workshopok és táborok – tíz anyaországi megyében és szinte mindegyik szomszédos országban, összesen tizenhat térségben zajlik majd.

Fotó: Dusa Gábor

Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója elmondta: a projekt keretében a Művelődési Intézet ifjúsági közösségfejlesztést, Kárpát-medencei szintű közösségi értékfeltárást végez, mozgóképes eszközökkel történő értékfeltáró és értékmentő programot valósít meg, bábművészeti hálózatépítő programot indít. Híres írók, költők emlékének életben tartását segíti élményszerű irodalmi programokkal, ifjúsági értékőr hálózatot fejleszt a Kárpát-medencében, kulturális gazdaságfejlesztés témában indít tematikus rendezvénysorozatot, és egy népfőiskolai vándorakadémiát is megvalósít.

A sajtótájékoztatón budatelki és szászszentgyörgyi zenészek, valamint kézműves és népi foglalkoztató bemutatók színesítették a műsort, Ferenczy György szájharmonika-művész pedig rövid irodalmi-zenei produkciót adott elő.


Fotó: Dusa Gábor

Fotó: Dusa Gábor
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.