2018. június 1-3. között hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az I. Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltózenekari Találkozót, melynek központi helyszíne a Lakitelek Népfőiskola volt. A nagyszabású rendezvényt a Magyar Tűzoltó Szövetség a Népfőiskola Alapítvánnyal és az NMI Művelődési Intézettel, valamint a Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tűzoltózenekarával együttműködve valósította meg.

A rendezvény a magyarországi és a határon túli magyarlakta régiókban működő önkéntes tűzoltózenekarok közötti szorosabb együttműködés kialakítását, valamint a számukra megfelelő szakmai fórum biztosítását célozta meg. Ennek szellemében, s a nemzeti összetartozás jegyében a zenekarok nemcsak bemutatkoztak egymásnak és az érdeklődőknek, hanem tapasztalatokat is cseréltek, megismerték egymás módszereit, programjait, hagyományait, s jövőbeli partnerségeket alapoztak meg – erre készülve a találkozón több alkalommal került sor közös örömzenére.

Négy hazai zenekar mellett (Pomázi Önkéntes Tűzoltózenekar, a Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tűzoltózenekara, Ózd Városi Fúvószenekar és Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Hegykői Tűzoltózenekar) öt határon túli együttes vett részt az eseményen (Szabadka Fúvószenekara, a Szentegyházi Tűzoltózenekar, a csíkkozmási Tuzson János Fúvósegylet, a beregszászi székhelyű Kárpátaljai Önkéntes Tűzoltók Fúvószenekar, valamint a Somorjai Önkéntes Tűzoltó Testület Fúvószenekar) hidat képezve az egyedülálló zenei műfaj anyaországi és a határon túli képviselői között.

Bár a hétvége során folytak térzenék Kecskeméten, Lakitelek Tőserdőn és Budapesten is, a találkozó központi helyszíne a Lakitelek Népfőiskola volt: itt pénteken a csoportok oldott hangulatban ismerkedtek egymással Gárgyán Ildikó népdalénekes szívet melengető dalait és a Hangover Gang koncertjét hallgatva. A részt vevő zenekarokat, s kísérőiket Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke és Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet szakmai tanácsadója köszöntötte. Mindketten hangsúlyozták a közösen vallott értékek mentén folyó együttműködések és a partneri kapcsolatok fontosságát, valamint azt, hogy a közös alkotás nemcsak a benne részt vevő egyént, hanem a helyi társadalom szöveteit is erősíti.

A szombati megnyitón, a Kösöntyű Néptánc Együttes bemutatója után, Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: a mostani találkozó egy kezdet, a Kárpát-medence tűzoltózenekarainak egymásra találása, amit újra meg kell majd szervezni. Remélhetőleg el fog jönni az az idő, amikor a rendezvény már kinövi a Népfőiskolát, és Budapesten, az Andrássy úton valósul meg a tűzoltózenekarok felvonulása.

A találkozón részt vevő kilenc zenekar gálaműsorral mutatkozott be, majd a program végén 250 zenész részvételével közös produkcióként szólalt meg a Losonci induló, a Fehérvári induló és a Szamosmenti induló, páratlan élményt nyújtva a részvevőknek és a közönségnek egyaránt. A gálaműsort látványos tűzzsonglőr-bemutató zárta.

Vasárnap délelőtt az Országház lépcsőjén, a boltívek alatt a Beregszászi Fúvószenekar, a Hegykői Tűzoltózenekar és a Somorjai Önkéntes Tűzoltó Testület Fúvószenekara nyújtott ízelítőt tudásukból a Kossuth tér járókelőinek és az ott lévő turistáknak – az előadás fényét az Országház díszőrsége alakzati bemutatóval emelte.