Idén tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Limes Találkozó. Szakmai programja a diákok körében népszerűsíti régészeti, kulturális és természeti örökségeink védelmét, így segítve elő a római limes magyarországi szakaszának világörökségi helyszínné válását.

Néhány éve több európai országgal közös törekvésben elindult az a folyamat, melynek eredményeként a Római Birodalom határvidéke, a limes, világörökségi helyszínné válhat. A régi korok emlékei, templomaink és romos váraink, hagyományos falusi építészetünk és városi kultúránk külön-külön és együttesen alkotják azt az anyagi keretet, épített környezetet, amely Magyarországot megkülönbözteti bármely más országtól. Fizikai környezetünk azonban csak a keret, amelyet tapasztalataink, emlékeink, érzelmi kötődéseink töltenek meg tartalommal. A kulturális örökség ennek a világnak az időbeli mélységeit mutatja meg, és kapcsol ezernyi szállal a szülőföldhöz. Ne fosszuk meg magunkat attól a mérhetetlen örömtől és megnyugtató érzéstől, amit az otthon jelent, hiszen ez erőt ad a mindennapi hányattatások elviseléséhez, jobb kedvű, és cselekvő, a jó példát tovább adni kész egyénekké nevel bennünket. Ez az a másként meg nem szerezhető erő, amelyre mindenkinek szüksége van.

A találkozó a fenti gondolatok köré épül, és a résztvevő országokat képviselő csoportok bemutatják saját hazájukban, környezetükben azokat a tevékenységeket, melyek a kulturális örökség megőrzésével kapcsolatosak.

Részvétel:

  • Diákcsoportoknak: örökségvédelmi foglalkozások, kalandtúra, időutazás
  • Hagyományőrző csoportoknak: workshop, tematikus foglalkozások, konferencia, tapasztalatcsere
  • Kutatóknak: örökségvédelmi előadások, régészeti feltárás, muzeológiai tapasztalatcsere, múzeumpedagógia
  • Kiegészítő programok: koncertek, színházi előadások, gasztronómia

Projektgazda: Dunaszekcső Emlékeiért és Jövőjéért Alapítvány
Program típusa: Informatív, oktatási tevékenység, fesztivál, konferencia, látogatás
Célcsoport: minden korosztály számára
Helyszín: Dunaszekcső
Elérhetőségwww.lugio.hu

Forrás: Kulturális Örökség Európai Éve

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.