Az NMI Művelődési Intézet 2018. június 12–13-án, a Lakitelek Népfőiskolán rendezte meg a „135+1=A jövő zenéje” című országos ifjúsági közösségfejlesztő projektjének tapasztalatmegosztó, módszertani szakmai konferenciáját. A program legfontosabb célkitűzése az volt, hogy a fiatalok közösségben, Kodály Zoltán életművétől inspirálódva alkossanak együtt.

A „135+1=A jövő zenéje” projekt felhívására országosan összesen 140 ötlet érkezett. A záró konferencián interaktív előadásokon és műhelyeken kaphattak ízelítőt a csapatok egymás munkájából, s cserélhettek tapasztalatokat a megvalósult folyamatokról.

A konferenciát Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet szakmai tanácsadójának köszöntője nyitotta meg. A projekt célkitűzéseiről, a résztvevők és a bevont csapatok motivációiról, eredményeiről Kiss Mónika, a projekt koordinátora tartott képes beszámolót az országszerte 131 közösségi folyamatot megvalósító projekt fotódokumentációjából válogatva.

A rendezvény Dr. Tóth Árpád egyetemi és középiskolai tanár, a Csíkszerda improvizációs, közösségi kórus karnagyának interaktív előadásával folytatódott: a konferencia résztvevői aktívan fedezték fel az önismeret és az együttműködés fejlesztését segítő zenei-ritmikus gyakorlatokat, emellett szó esett a közösség létének és működésének olyan alapvető szükségleteiről is, mint a rugalmasság, felelősség, motiváció.

A találkozó a projektben részt vevő csoportok vezetőinek és más, közösségek fejlesztésével és gondozásával foglalkozó szakembernek adott lehetőséget egymás módszereinek megismerésére, a jó gyakorlatok átbeszélésére, megosztására: a tapasztalatcsere három szekcióban – Animáció, film, fotó; Zene és közösség; „A közösségfejlesztés varázsfonalai”– 4-4 választható workshop mentén valósult meg.

A tizenkét műhelyvezető olyan inspiráló, adaptálható módszerek bemutatását illesztette a maga témaidejébe, amely a résztvevőknek a feltöltődésen túl új ötleteket adott – a zene és a közösségfejlesztés nyelvén újabb és újabb szólamok születtek.

A konferencia és a program komoly eredményének tekinthető, hogy a találkozó résztvevői közül a legtöbben már a folytatáson gondolkodnak, s ehhez ötletek és új kapcsolódási pontok jelentek meg a különböző megyékből érkezett zene- és közösségbarátok között.

A konferencia hivatalos programja a zenei kapcsolódású bemutatók mellett kiegészült más művészeti ágakhoz tartozó kezdeményezésekkel is. A „tekerd!” néven induló közösség egy legókból kirakott alkotás elkészítésébe vonta be az érdeklődőket – a kis műanyag építődarabokból szinte észrevétlenül állt össze, a mindössze három színű, mégis közös mű: egy Kodály-portré.

A konferencia második napján a délelőtti műhelyeket követően került sor Kodály Zoltán szobrának megkoszorúzására a Lakitelek Népfőiskola impozáns szoborparkjában. A megemlékezést Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány elnökének beszéde vezette fel, felhívva a figyelmet a népzene, a közösségek és hagyomány megélésének fontosságára.

Jóllehet a „135+1=A jövő zenéje” projekt sikeresen lezárult, de a folytatás a csoportok között és a Művelődési Intézeten belül is bizonyosra vehető – ahogy Tölcsér Tímea a szakmai szolgáltatások igazgatója zárszavában fogalmazott: a zenei egyenletnek a visszajelzések szerint újabb és újabb megoldásai várhatóak a szervezet EFOP projektjeinek és a bevont csoportok lelkesedésének köszönhetően.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.