2018. június 22-től látogatható a Kulisszatitkok, SZÍNHÁZ kívül-belül című egyedülálló színházi iparművészeti kiállítás a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában. Az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának felkérésére és támogatásával az egyensúly, a harmónia és az összefogás jegyében születik meg a különleges tárlat, amelyen mese- és bábfigurák, plakátok, maszkok, jelmezek, plasztikák, bőr- és üvegműves remekek, textilképek, ékszerek, kellékek, valamint díjak és egyedi látványtervek is helyet kapnak.

A mintegy hetven kiállító művészt és alkotásaikat bemutató nyílt napokon, szakmai programokon, öltözékbemutatókon, illetve könyvkatalógus-bemutatón keresztül bárki bepillanthat a színházi iparművészet sokarcú kulisszatitkaiba.

A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés az MMA, a PIM tagintézménye, az Országos Színháztörténeti Múzeum, a Magyar Belsőépítész Egyesület (MABE), valamint a Szcenográfusok, Színháztechnikusok és Színházépítészek Nemzetközi Szervezetének (OISTAT) magyar központja és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ partnerségével jön létre. A számos művészeti ágat és a művészeti tagozatok alkotóit, valamint a független iparművészeket is integráló programsorozat célja, hogy a szakma és a nagyközönség számára reprezentatív képet nyújtson a hazai színházi iparművészetről és bevonja a fiatal iparművészeket is. Ennek jegyében, többek között a Jelky András Iparművészeti Szakgimnáziummal kialakult együttműködés keretében a sikeres érettségi vizsga után kétéves szakképzésben résztvevő, végzős, oklevelet kapó jelmez-, divat- és textiltervezőket a színházi témához illően arany és tüll viseleteket terveznek a kiállításban megjelenő balett színpadra, amelynek két bemutatójára is sor kerül. Miután a programsorozatban a népművészet és folklór is megjelenik, a látogatók részt vehetnek egy öltözékbemutatón, ahol színészek, zenészek, tehetségkutató rendezvények legutóbbi nyertesei mutatják be kreációikat a nagyközönség számára. A tárlat kurátora és a programsorozat vezetője Turnai Tímea színháztörténész, szakíró, a PIM-OSZMI gyűjteményvezetője.

 

További részletes információk a  Magyar Művészeti Akadémia honlapján olvashatóak.
Fotó: Bagossy Levente: Makett; Molière: Úrhatnám polgár, Vígszínház, Budapest, 2007
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.