Háromnapos tanulmányút kezdődik Komárom-Esztergom megyében, amely az ötödik állomása annak az országos, ingyenes tanulmányút-sorozatnak, melyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma a „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” kiemelt projekt keretében szervez 2018. július 17–19. között. A konvergencia régiók 18 megyéjét (Budapest és Pest megye kivételével) érintő, egyenként háromnapos programokon a házigazda megye kulturális intézményrendszerének jó gyakorlatai mellett helyszínlátogatásokkal, szakmai fórumokkal segítjük a hazai kulturális intézmények és civil szervezetek tapasztalatcseréjét.

A tanulmányutak a hazai kulturális jó gyakorlatok, fenntartható tevékenységek megismertetését, a kulturális intézmények közötti kapcsolati háló kialakítását, valamint a szakmai együttműködések megerősítését hivatottak elősegíteni. A rendezvénysorozat kiemelt célkitűzései között szerepel a közösségfejlesztésen, önkéntességen, esélyegyenlőségen, közösségi alapon működő intézményi modellek megismertetése, fenntartható tevékenységek bemutatása.

A tanulmányutak konferencia napján (2. nap) lehetőség van adott intézmény, civil szervezet, csoport, helyi értéktár bemutatkozására is „minikiállítás” keretében a központi rendezvényhelyszínen biztosított kiállító térben.

A tanulmányutak résztvevői lehetnek:

  • „A helyi identitás és kohézió erősítése” TOP-5.3.1-16 és TOP-6.9.2-16 közösségfejlesztő folyamatokat támogató felhívásra támogatási kérelmet benyújtó, ill. támogatott önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai;
  • közösségfejlesztő folyamatokat megvalósító önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai;
  • kulturális intézmények és szervezetek képviselői, szakmai munkatársai;
  • a kulturális intézményrendszer közösségfejlesztési folyamatok támogatására, közösségi kezdeményezések befogadására történő felkészítése érdekében, a kapcsolódó képzéseken részt vevő személyek.

Tanulmányutanként 40 fő részvételére van lehetőség. Fontos kitétel, hogy a 18 megyei útra egy településről, vagy „A helyi identitás és kohézió erősítése” projektek keretében célterületként lehatárolt településrészről legfeljebb 2 fő vehet részt – egy személy csak egy alkalommal.

A szervező az egyes tanulmányutakra vonatkozóan meghirdetett útvonalon térítésmentesen biztosítja a szervezett buszos utaztatást, valamint a szakmai helyszíneken a résztvevők szállását és érkezését a jelentkezési sorrend és kapacitás függvényében.

Regisztrációs űrlap

A tanulmányút szakmai programját, a részvétellel kapcsolatos további információkat a szervezők a jelentkező által megadott levelezési címre elektronikus formában küldik meg a regisztrációt követő 3 napon belül.

Tervezett program:

Útvonal:

1. nap július 17. Indulás: Miskolc – Gyöngyös – Hatvan állomásokról. Célállomás: Tatabánya, Hotel Árpád – látogatás: A Vértes Agorája, József Attila Könyvtár

2. nap: július 18. Konferencia – Hotel Árpád Tatabánya, Fő tér 20. – látogatás: Kuny Domokos Múzeum, Tata – Új Kajakház Ökoturisztikai Központ

3. nap: július 19. Esztergom Városháza, Esztergom Várszínház – utazás haza: Hatvan – Gyöngyös – Miskolc útvonalon

07:45–08:00  Miskolc, Tiszai Pályaudvar, Kandó Kálmán tér 1-3.
09:30 Gyöngyös, Vasútállomás, Vasút út 1.
10:00  Hatvan, Vasútállomás, Boldogi út 2.
12:00  Tatabánya

Az autóbuszra történő felszállás pontos helyéről a jelentkezőket e-mailben tájékoztatjuk.

Tervezett program