A Virtuális Hagyományok Háza a legmodernebb technológia segítségével az érdeklődőket egy olyan dimenzióba hívja, ahol körbejárhatják az Országos Népművészeti Kiállítás termeit; különleges, eddig sosem látott  nézőpontokból vizsgálhatják meg a népi iparművészet válogatott darabjait, vagy egy-egy perc erejéig akár együtt állhatnak színpadra a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival.

A projekt kialakításánál elsődleges szempont volt, hogy a nehezen megszólítható Y illetve Z generációt a megszokott  kommunikációs eszközeiken érje el a Hagyományok Háza, illetve hogy a fiatalok a saját közegükön keresztül fedezhessék fel a hagyományainkban rejlő szépséget. Mindezek ellenére a szervezők remélik, hogy korhatár nélkül mindenkinek egy újfajta látásmódot, élményt tudnak nyújtani, melynek központjában az értékek továbbörökítése áll.

A Virtuális Hagyományok Háza három tematikus részből áll: a XVI. Országos Népművészeti Kiállítás, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum kiválasztott tárgyai és a Magyar Állami Népi Együttes három produkciója.

További részletes információk a Hagyományok Háza honlapján olvashatóak. 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.