A Kárpát-medencei Kerekasztal intézményei által létrehívott KULTIVÁL immár negyedik alkalommal várta összművészeti találkozóra a Kárpát-medencei fiatalokat. Az idei találkozó kiemelt szakmai témája a „fesztivál” volt, ezért a találkozó maga is egy nagysikerű fesztiválon: a vajdasági Orom Malomfesztiválon valósult meg 2018. augusztus 16-19. között. Az eseményen hazánkat idén a „135+1= A jövő zenéje” program Bács-Kiskun és Csongrád megyei közösségei képviselték a Nemzeti Művelődési Intézet ajánlására. A kecskeméti Kék Stúdió és a szegedi D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont fiataljai, valamint a hódmezővásárhelyi Hangjegyfonó csoport mutatkoztak be a Kultiválon.

A Malom Fesztivál családias, barátságos, puritán körülményei bátran mondhatjuk, mindenkit magával ragadtak, a legjobb értelemben. A kecskeméti és hódmezővásárhelyi fiatalok élvezettel kapcsolódtak be az egész fesztivál programjába, és a Kultiválon részt vevő csapatok tagjaival is születettek új barátságok, közös zenélés, beszélgetések.

A Kultivál idei témája a fesztivál volt, így a témában egy mini fotókiállítás és a témát feldolgozó drámapedagógiai műhely valósult meg. Varga Tamás, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa színjátszó workshopjának címe is, ahogyan a Kultivál idei témája is a fesztivál volt. A módszertani feladatban az ifjú színjátszóknak egy megadott szituációra kellett rövid monológokat írniuk, melyben a szereplők a környéken élő lakók, akik elszenvedői a fesztiválról kiszűrődő hangzavarnak és a környéken sétáló fesztiválozóknak. Tamás és a workshop résztvevői ezután improvizációkon keresztül, a szövegeken és a helyzeteken alakítva egymáshoz fűzték a jeleneteket, s így állt össze az a 20 perces előadás, mely az idei Kultivál záróeseménye volt. Az előadás elkészítésekor és előadásakor többek között olyan témákat is érintettek a résztvevők, mint a szülő-gyermek viszony, a barátságok, szerelmi szálak, az agresszió és a konfliktusok.

A programot a színjátszó workshop mellett képzőművészeti foglalkozás is színesítette pénteken és szombaton, melyet Mészáros Júlia, a budapesti Metropolitan Egyetem tervezőgrafikai mesterhallgatója vezetett. A foglalkozásnak külön kijelölt témája nem volt. Első nap a Kultivál sátrához kifeszített nejlonra alkottak, rajzoltak a képzőművészek, és persze mindenki, aki kedvet kapott hozzá. A második napon pedig A4-es fóliára készültek a rajzok, melyet grafoszkóppal kivetítettek este.

A Kultiválon immár hagyománynak számító fotókiállításon Vajdaságból Kovács Pécskai Emese és Kecsenovity Erna művei, Muravidékről Šimonka Vida Zala Ilona és Meszelics Júlia képei, Erdélyből Bába István felvételei, felvidékről Angyal Gábor, Bodnár László, Cséfalvay Á. András, Csóka Márk, Nászaly Gábor munkái voltak láthatók, valamint Kárpátaljáról is érkeztek fotók a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségéből. A fotókiállítást Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója, valamint Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet Kiemelt Programok Igazgatóságának vezetője nyitották meg.

A fotókon kívül Erdélyből egy hat festményből álló minikiállítás is érkezett, melyet maga az alkotó, Sallay Márton hozott el.

 

A muravidéki és a magyarországi filmek mellett Erdélyből három filmet mutattak be a 2018-as Kulturális Ifjúsági Filmnapok filmkínálatából. A fiatalok találkozásának lehetőséget adó Kultivál nem múlhatott el idén sem ifjúságszakmai program nélkül: a csoportokat kísérő fiatalokkal foglalkozó szakemberek, önkéntesek műhelymunka keretében járták körül az ifjúságot érintő legfontosabb kérdéseket.

A fesztiválon a legnagyobb népszerűségnek a zenei produkciók örvendtek, így a felvidéki PálmaFunk és a Kék Stúdió csapata arattak zajos sikert.

A kecskeméti Kék Elefánt Ifjúsági Közösségi terében működő Kék Stúdió már évek óta ad lehetőséget a zene iránt érdeklődő fiataloknak, stúdiókörnyezetben is kipróbálni zenei tehetségét. A Kodály 135+1 program apropót adott az ott zenélő fiataloknak arra, hogy intenzívebben próbáljanak együtt. Olyan színpadképes műsor összeállítását tűzték ki célul, amely saját zeneiségüket ötvözi a népzenével, Kodály Zoltán szellemi hagyatékával. Az első fellépésen májusban Magyarországon már bizonyítottak a színpadon, így akár mint ifjúsági közösség, akár mint zenekar debütálhattak a Kultiválon. Csongrád megyéből a szegedi D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont fiataljai, valamint a hódmezővásárhelyi Hangjegyfonó csoport képviselte Magyarországot.

A szegediek nagy lelkesedéssel szálltak be a Művelődési Intézet kisbuszába, hiszen korábban még nem vettek részt KULTIVÁLON. Aktív résztvevői voltak a programsorozatnak, így ketten a színjátszó workshopba kapcsolódtak be, ketten pedig a kézműves workshop mellett döntöttek. Szabad idejüket a Malomfesztivál programjain, koncertjein töltötték.

A hódmezővásárhelyi Hangjegyfonó csoport csupán egy napon tudott a résztvevőkkel tartani, de a rövid idő ellenére kiváló kapcsolatokra, ismeretségekre tettek szert. A nap folyamán az érdeklődők számára bemutatták a „135+1= A jövő zenéje” programra készített animációs filmjüket.

A rendezvényre természetesen nemcsak fiatalok, hanem a Kárpát-medencei Kerekasztal tagszervezeteinek vezetői (házigazdaként) Gondi Martina, Kepe Lili, a muravidéki Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója, Dr. Szémán Péter, az EMKE elnöke, Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet Kiemelt Programok Igazgatóságának vezetője is ellátogatott az intézmény módszertani munkatársaival. A tervek szerint jövőre Magyarország ad otthont az immár ötödik Kultiválnak, és egy biztos: 2019 augusztusában újabb művészi produkciók, visszatérő és újonnan érkező résztvevők építik tovább a Kárpát-medencei kapcsolatokat. Helló Kultivál: ott leszünk!

V. Kiss Anita, Oláh Edit, Gál Boglárka, Böröcz Lívia

Fotók: Nádi Karolina, Kovács Pécskai Emese, Oláh Edit, Gál Boglárka 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.