Háromnapos belföldi tanulmányút indul Veszprém megyébe, amely a tizennyolcadik állomása annak az országos, ingyenes tanulmányút-sorozatnak, amelyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma a „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” kiemelt projekt keretében szervez 2018. október 24–26. között.

A konvergencia régiók 18 megyéjét (Budapest és Pest megye kivételével) érintő, egyenként háromnapos programokon a házigazda megye kulturális intézményrendszerének jó gyakorlatai mellett helyszínlátogatásokkal, szakmai fórumokkal segítjük a hazai kulturális intézmények és civil szervezetek tapasztalatcseréjét.

A tanulmányutak a hazai kulturális jó gyakorlatok, fenntartható tevékenységek megismertetését, a kulturális intézmények közötti kapcsolati háló kialakítását, valamint a szakmai együttműködések megerősítését hivatottak elősegíteni. A rendezvénysorozat kiemelt célkitűzései között szerepel a közösségfejlesztésen, önkéntességen, esélyegyenlőségen, közösségi alapon működő intézményi modellek megismertetése, fenntartható tevékenységek bemutatása.

Regisztráció
Jelentkezési határidő: 2018. október 17.

A tanulmányutak konferencia napján (2. nap) lehetőség van az adott intézmény, civil szervezet, csoport, helyi értéktár bemutatkozására is „minikiállítás” keretében a központi rendezvényhelyszínen biztosított kiállító térben.

A tanulmányutak résztvevői lehetnek:

• „A helyi identitás és kohézió erősítése” TOP-5.3.1-16 és TOP-6.9.2-16 közösségfejlesztő folyamatokat támogató felhívásra támogatási kérelmet benyújtó, ill. támogatott önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai;
• közösségfejlesztő folyamatokat megvalósító önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai;
• kulturális intézmények és szervezetek képviselői, szakmai munkatársai;
• a kulturális intézményrendszer közösségfejlesztési folyamatok támogatására, közösségi kezdeményezések befogadására történő felkészítése érdekében, a kapcsolódó képzéseken részt vevő személyek.

Tanulmányutanként 40 fő részvételére van lehetőség. Fontos kitétel, hogy a 18 megyei útra egy településről, vagy „A helyi identitás és kohézió erősítése” projektek keretében célterületként lehatárolt településrészről legfeljebb 2 fő vehet részt – egy személy csak egy alkalommal. A szervező az egyes tanulmányutakra vonatkozóan meghirdetett útvonalon térítésmentesen biztosítja a szervezett buszos utaztatást, valamint a szakmai helyszíneken a résztvevők szállását és étkezését a jelentkezési sorrend és kapacitás függvényében. A tanulmányút szakmai programját, a részvétellel kapcsolatos további információkat a szervezők a jelentkező által megadott levelezési címre elektronikus formában küldik meg a regisztrációt követő 3 napon belül.

Tervezett szakmai program és utazási útvonal:

1. nap: utazás – Debrecen, Tiszafüred, Füzesabony – délután: Berhida Kultúrház és Könyvtár esélyegyenlőséggel kapcsolatos szerepvállalásának bemutatása, A Laczkó Dezső Múzeum közösségfejlesztő tevékenysége előadás
2. nap: Szakmai konferencia – Vaszary Galéria – délutáni program: Balatonfűzfői Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtár, mint többfunkciós közművelődési intézmény bemutatása, Nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület programjai és közösségfejlesztő tevékenységének megismerése
3. nap: jásdi Nemzetiségi Tájház hagyományőrző szerepe és értékőrző tevékenységének bemutatása – utazás haza

Utazási útvonal:

Felszállási helyek: Debrecen, Tiszafüred, Füzesabony
07:15 Találkozó Nyíregyházán a Lidl parkolóban: Debreceni út 106/C
07:30 Indulás Debrecenbe
08:50 Érkezés Debrecenbe, felszállási lehetőség: Decathlon parkoló, Balmazújvárosi út 11.
10:20 Érkezés Tiszafüredre, felszállási lehetőség: Penny Market parkoló, Ady Endre út
11:20 Érkezés Füzesabonyra, felszállási lehetőség: Spar Szupermarket parkoló, Hunyadi János út 2869/27
12:20–13:20 Ebéd Gödöllőn

Programterv

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.