A Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadó VI. emeleti kiállítótermében nyílt meg Kókay Krisztina grafikus- és textilművész, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának jubileumi kiállítása, amely az alkotó több mint négy évtizedet átfogó alkotói munkásságának emblematikus szövött falikárpitjaiból, textilre festett grafikáiból, egyedi és sokszorosított rajzaiból nyújt válogatást. A tárlat 2019. január 27-ig látogatható.

Az Esztergomban született és ma is ott élő alkotó művészi érzékenysége már gyermekkorában megmutatkozott, a Képző- és Iparművészeti Gimnázium felvételijére hat nagy olajfestményével érkezett. Középfokú tanulmányai után az Iparművészeti Főiskola textil szakán szerzett diplomát. 1981-től 1982-ig a Velemi Textilművészeti Alkotóműhelyben dolgozott, ezzel egy időben megbízást kapott a Detre Villő belsőépítésztől Budapesten a Flamenco Hotel belső terébe murália tervezésére és kivitelezésére.

Ezeket a motívumokat gazdagította a vegetáció változatos kínálatából szűrt formai elemekkel, az összesen százharminc négyzetméter, tizenhárom darabból álló, egyenként hat méter széles rajzos kompozíciót egyedi festési megoldással készítette el, amelyet 1983-ban a Művelődési Minisztérium Nívódíjjal jutalmazott. 1985-től ír. Somogyi Győző így fogalmaz az alkotóról: „Kókay Krisztina grafikáit ugyanaz a páraszerű lehelet-finomság jellemzi, mint textiljeit. Minden lap gondosan megtervezettnek látszik. Az üres és a teli rajzolt foltok aránya, formája tökéletes.

Forrás: MMA

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.