A magyar kultúra napja alkalmából a Hagyományok Házában tartott ünnepség keretében rangos szakmai díjakat adott át Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Köszöntő beszédében Fekete Péter kiemelte, hogy a kultúra lényegét az egymásra hangoltságban, az egymás és önmagunk megbecsülésében, valamint a példaadásban, a jó megerősítésében látja. Ennek szellemében tartja fontosnak a kulturális szakterület kimagasló teljesítményeinek méltatását.

A Közművelődési Minőség Díjat a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ nyerte el. Minősített Közművelődési Intézmény Címre érdemesült az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ  (Mezőberény), A Művelődés Háza és Könyvtára (Sárospatak), a Fejér Megyei Művelődési Központ (Székesfehérvár), a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (Budapest), a VOKE Egyetértés Művelődési Központja (Debrecen), a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár (Hajdúszoboszló), a Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtár (Derecske) a Petőfi Sándor Művelődési Ház (Csömör), a Kossuth Művelődési Központ és Halász Boldizsár Városi Könyvtár (Dabas), a MagHáz Centrum (Maglód), a Babits Mihály Kulturális Központ (Szekszárd), a Csengey Dénes Kulturális Központ (Paks), a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár (Körmend), valamint a Nagy Gáspár Kulturális Központ (Vasvár).

Államtitkári elismerő oklevélben részesült Kató Ibolya pszichológus, az illyefalvi Keresztyén Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány ügyvezetője, az Erdélyi Magyar Mentálhigiénés Társaság tiszteletbeli elnöke; Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola főigazgatója; Nyerges Attila, az Ismerős Arcok énekese; Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója és Török Viola, a Spectrum Színház művészeti vezetője.

Dr. Kásler Miklós az ünnepség csúcspontjaként átadta a Pro Cultura Hungarica-díjat – az emberi erőforrások minisztere bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a magyar kultúra alapja a hit és a szeretet, s akit a díjjal méltatnak, pontosan ezt a szellemiséget hordozza és közvetíti: közösségépítő és nemzeti identitást erősítő munkásságáért a Pro Cultura Hungarica-díjjal Böjte Csaba ferences rendi szerzetest, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítóját ismerték el. Böjte Csaba a közösség és a család fontossága mellett felhívta a figyelmet: az emberek feladata a szeretet, a közösségépítés, a közösségben cselekvés.

A rangos szakmai elismerésekhez szívből gratulálunk a díjazottaknak!