2019. január 26. és 27. között a Nemzeti Színházban negyedik alkalommal rendezték meg a vidéki amatőr színjátszás örömünnepének számító Pajtaszínházi Szemlét. A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság negyedik évada szervezett országos, a közösségépítést és az amatőr színjátszást összekapcsoló Pajtaszínház programján egyre inkább rangot jelent részt venni az alkotó közösségek számára, melyek az ország minden megyéjének egy-egy településéről csatlakoztak a kezdeményezéshez. A IV. Pajtaszínházi Szemlén a programba bevont települések színjátszó csoportjai mutatkoztak be a program során született előadásaikkal – a kínálatot a műfajok és az előadói stílusok üde sokszínűsége és nagyfokú kreativitás jellemezte.

Az I. Pajtaszínház programot még 2015-ben indította a programgazda Nemzeti Művelődési Intézet a közösségépítő vidéki amatőr színjátszás hagyományai felélesztésének szándékával hat megyében. A projekt keretében megalakuló vagy újraszerveződő színjátszó körök munkáját a szakmai együttműködő Magyar Teátrumi Társaság mentorai segítették. A program során létrejött előadásokat hagyományteremtő jelleggel a Pajtaszínházi Szemle mutatta be – a Nemzeti Színház felajánlásának köszönhetően a nemzet színházának stúdiószínpadain, a magyar kultúra napját követő hétvégén. A Pajtaszínház program ettől kezdve – reagálva a közösségek igényeire – már az ország minden megyéjét érintve, növekvő népszerűség mellett zajlott. Jelenleg 81 településen jött létre a program hatására amatőr színjátszó csoport, és több mint 1200 amatőr színjátszó tapasztalta meg a „színházcsinálás” örömeit. A Pajtaszínház által elért települések száma a következő évadban kereken 100 lesz, ami már komoly társadalomfejlesztő hatást feltételez.

Az elmúlt két napban az alábbi települések amatőr színjátszó csapatai léptek színpadra:

Bács-Kiskun megye – Fülöpjakab, Baranya megye – Almamellék, Békés megye – Kardoskút, Borsod-Abaúj-Zemplén megye – Sajókaza, Csongrád megye – Csanádpalota, Fejér megye – Sárszentágota, Győr-Moson-Sopron megye – Nagylózs, Hajdú-Bihar megye – Bojt, Heves megye – Vámosgyörk, Jász-Nagykun-Szolnok megye – Tiszaszőlős, Komárom-Esztergom megye – Baj, Nógrád megye – Egyházasgerge, Pest megye – Pilisszentkereszt, Somogy megye – Várda, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – Rétközberencs, Tolna megye – Értény, Vas megye – Vassurány, Veszprém megye – Németbánya, Zala megye – Teskánd.

A szemle igazi báját az adja, hogy az ország minden megyéjéből érkező színjátszó csoportok az általuk választott – vagy közösen megírt – darabhoz a helyi anekdota- és népzenei kincset, vagy éppen a helyi közösség közös élményeit is mozgósítják. Idén összesen mintegy 300 fellépő és több tucat közreműködő valósította meg a 19 színdarabot, melyek a színházi műfajok széles palettáján mozogtak a népszínművektől a saját szerzeményű komédián át egészen a drámáig. A színjátszó csoportok munkáját a Nemzeti Színház teljes infrastruktúrájával, valamint teljes létszámmal dolgozó műszakkal – színpadmesterekkel, világosítókkal, hangosítókkal és nézőtéri ügyelőkkel – támogatta, mely óriási mentális és szakmai támogatást jelentett a játszóknak.

  

Az V. programba bevont települések 60%-ának lélekszáma nem éri el, vagy éppen csak meghaladja az 1000 főt, ám ezúttal is a legkisebb települések mutatták a legkomolyabb mozgósító erőt: a Hajdú-Bihar megyei Bojt településen élők száma például 600 fő sincs, ám a Szemlére a falu minden tizedik lakója, valamint több Bojtról elszármazott is ellátogatott. A Győr-Moson-Sopron megyei, alig több mint ezres lélekszámú Nagylózs szemlén szereplő előadására a helyek már azelőtt elfogytak, hogy az előadást egyáltalán meghirdették volna a szemle szervezői. A legkisebb település, a 111 lakossal rendelkező, Veszprém megyei Németbánya előadásán pedig a százfős Kaszás Attila terem minden székén ültek!

Általános tapasztalat, hogy a színjátszó csoportok munkáját a helyi szervezetek, művészeti csoportok, mesteremberek, alkotók lelkesen támogatják, és a települések elöljárói is kiemelt figyelemmel viseltetnek a téma iránt: a IV. Pajtaszínházi Szemlén fellépő öt csoportban a polgármester is szerepet vállalt, ebből négyben csoportvezetőként. A szemlén látható előadásokat megvalósító csoportok többségének tagjai ősszel álltak össze társulattá, előzetes színjátszó tapasztalat nélkül, ennek ellenére lendületes, élvezetes produkciókat láthatott a közönség.

Az esemény ünnepélyes megnyitóján már a következő évi Pajtaszínházi Szemlére is történt utalás – a 2020. január 25–26-i esemény várhatóan igazán különleges alkalom lesz, tekintettel arra, hogy addigra már 100 település mondhatja el magáról: a Pajtaszínház program révén színjátszó csoporttal gazdagodott a helyi kulturális élet.

Fotók: Szohn Eszter Lívia

A IV. Pajtaszínházi Szemlén készült fotók galériája: