Új honlapon, meghosszabbított határidővel 2019. április 12-éig szolgáltathatnak adatot az előző évi eredményeikről a közművelődési tevékenységet végző intézmények, szervezetek az OSAP 1438-as számú adatlapon.

A közművelődési tevékenységet alapfeladatként ellátó költségvetési szerv, társadalmi, civil szervezet, alapítvány, közalapítvány, gazdasági társaság, vállalkozás, egyéni vállalkozás a 388/2017. (XII. 13.) Kormányrendelet alapján, a kötelező adatszolgáltatásnak az Országos Széchényi Könyvtár által működtetett https://kultstat.oszk.hu oldalon tehet eleget az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program 1438-as számú jelentés elektronikus kitöltésével.

A 2018. évi tevékenységről 2019. január 20. és 2019. április 12. között lehetséges az adatszolgáltatás a Kultstat megújult felületén.


A képre kattintva elérhető a Kulturális statisztikai rendszer megújult honlapja.

Az új rendszerben az előző évi intézményi és felhasználói regisztrációk érvényesek, a felületre a bejelentkezés a korábban használt e-mail címmel történik. Az első bejelentkezés előtt jelszó-emlékeztetőt kell kérni a régi e-mail címre. A kapott jelszóval már be fog tudni jelentkezni az adatszolgáltató az új felületre és a korábban általa töltött intézmény(eke)t is látni fogja az Adatszolgáltatás menüpontban.

A Nemzeti Művelődési Intézet alapfeladataként  országos feldolgozó központi szerepkörben és területi irodai hálózatával vesz részt a közművelődést érintő ágazati statisztikai adatszolgáltatás adatainak összegyűjtésében, tisztításában, rögzítésében, értékelésében.

Az adatszolgáltatás célja szerinti teljeskörűség és pontosság elérése érdekében a Nemzeti Művelődési Intézet minden évben számos szakmai fórumot szervez személyes konzultációval, emellett telefonos és e-mailes tanácsadással segíti a kitöltőket.

A statisztikai feldolgozó központok az ellenőrzés során a közművelődési statisztikai jelentőlapokat hiányosság, hibás kitöltés vagy hibának tűnő ellentmondás esetén hibaüzenettel visszaküldik egyeztetésre, módosításra az adatszolgáltatónak.

A jelentés lezárását követően a teljesítési igazolás kinyomtatásával és megőrzésével tudja igazolni a felhasználó az adatszolgáltatás benyújtását. A korábbi évek gyakorlatával ellentétben 2019-től nem kell eljuttatni az aláírt teljesítési igazolást a megyei feldolgozó központok részére.

A közművelődést érintő ágazati statisztikai adatszolgáltatás megkönnyítése érdekében javasolt a közművelődési tevékenységre vonatkozó adatok folyamatos, illetve a jelentés szerkezete szerinti gyűjtése, amelyhez a Nemzeti Művelődési Intézet az OSAP 1438-as számú statisztikai jelentőlap alapján felhasználóbarát segédletet készített. A munkalapok és táblázatok az űrlap szerkezetét követik, néhány helyen további információgyűjtési lehetőséget is tartalmaznak. A segédlet a rendezvények, programok tekintetében lehetőséget ad arra, hogy a felhasználó tételenként rögzíthesse a látogatók, résztvevők, foglalkozások számát folyamatosan az év során.

Fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy a segédlet kitöltése nem helyettesíti a közművelődési statisztikai jelentőlap kitöltését a KultStat Adatgyűjtési Rendszerben! 

Az amatőr művészeti formák, klubok, képzések esetében ajánlott a  közösségi munkanapló használata, amely tartalmazza a tagok számát, életkor szerinti összetételét, a foglalkozások, valamint a bemutatkozások számát.

Az adatszolgáltatáshoz kapcsolódó segédanyagok az érdeklődő szakemberek számára a cikk végén található linkeken letölthetőek.

Köszönjük minden adatszolgáltató együttműködését a közművelődési statisztikai adatszolgáltatásban, mellyel évről évre hozzájárul a magyar közművelődés számszerűsíthető eredményeinek összegyűjtéséhez.

Letölthető file-ok:

Kultstat felhasználói kézikönyv

Kitöltési útmutató az adatlaphoz

Művelődő közösségi munkanapló

Segédlet közművelődési elemi statisztikai adatok gyűjtéséhez

Jelentőlap

Megyei feldolgozó központi munkatársak listája

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.