A Gyermekbábosok XXVI. Országos Fesztiváljának ismét Eger ad otthont, 2019. június 7–8-án. Az országos döntőben azok a csoportok jutottak be, amelyek a megyei és a regionális seregszemléken a legszínvonalasabban szerepeltek. A fesztiválon minden megye egy-egy csoportja vesz részt, Budapest két csoporttal képviselteti magát.

A rendezvény célja nemcsak a csoportok produkcióinak összehasonlítása, hanem tapasztalatcsere, a bábozás értékeinek bemutatása, a gyermekbábosok és vezetőik együttműködésének segítése, kapcsolatépítés, elmélyítés. A Nemzeti Művelődési Intézet 2016 óta folyamatosan dolgozik a bábozás, mint közösségépítő módszer népszerűsítése érdekében. Támogatja bábcsoportok megalakulását, a magyarországi amatőr bábjátékos mozgalom újjáéledését, elterjedését.

A térítésmentes képzéseket követően 2017-ben Bűvös Bábos néven mintaprojekt indult, amely négy megyében tette lehetővé bábcsoportok létrejöttét. 2018-ban 6 megyében folyt közösségépítő tevékenység a bábművészet eszközeivel, melyet a Szolnokon megrendezett szemle tett emlékezetessé. 2019-ben már az ország nyolc megyéjében valósul meg a Bűvös Bábos Program, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogat, a Nemzeti Tehetségprogram keretében.

A III. Bűvös Bábos Programba bevont nyolc megye nyolc bábjátszó csoportja lehetőséget kap, hogy az Egerben megrendezésre kerülő fesztiválon, 2019. június 6-án, a III. Bűvös Bábos Szemlén bemutatkozzon, képviselje települését, megyéjét, és az elmúlt hónapok próbafolyamataiból született műveket a nagyközönség elé tárja. A szemle összegzi a projekt eddig elért eredményeit, támogatja a csoportok további munkáját, és segíti a program folytatását is.

A Nemzeti Művelődési Intézet és a házigazda Egri Kulturális és Művelődési Központ is szeretettel várja a szakembereket és az érdeklődőket a szemle előadásaira és a fesztiválra.