A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók – népművészek, kézműves iparművészek; egyéni jelentkezők és alkotóközösségek – maximum 3 olyan alkotással vehetnek részt, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek. Regisztrációs határidő: 2019. június 21.

A funkcionálisan összetartozó tárgy-együttes, készlet, garnitúra 1 alkotásnak számít, de a rendezők fenntartják a jogot, hogy – elfogadás esetén – a kiállítás arányai érdekében egy sok darabból álló készlet nem teljes terjedelemben kerül kiállításra.

A pályázat első részére kötöttség nélkül, szabadon választott alkotásokat lehet beadni. A pályamunkák egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát felhasználó, vagy a hagyományokat napjaink igényeivel ötvöző, illetve egyéni tervezésű tárgyak – pl. az otthon (a nappali, a konyha, az ebédlő, a gyerekszoba) igényes berendezésére, díszítésére alkalmas használati eszközök, dísztárgyak; az öltözködés-kultúra elemei (viseletek, öltözékek, kiegészítők, ékszerek); játékok, hangszerek, kések és egyéb tárgyak; vagy ritka, kihalófélben lévő kézműves szakmák produktumai – lehetnek.

Szívesen fogadják a helyi értéktárba vagy a hungarikumok közé már bekerült vagy elbírálás alatt álló alkotásokat is.

A pályázat másik része – a Rákóczi Emlékévhez csatlakozva – konkrét témaként II. Rákóczi Ferencet és korát állítja a középpontba. A pályázatnak erre a részére természetes anyagokból, kézműves technikával készített alkotásokat várnak, amelyek felidézik a fejedelem személyét, a róla és kuruc seregéről szóló eseményeket, a bujdosókról szóló irodalmi alkotásokat. Pályázni lehet a Kárpát-medence korabeli magyar barokk emlékeinek kézműves feldolgozásával, a kor főúri öltözeteinek és paraszti viseleteinek, használati tárgyainak, ékszereinek, textíliáinak, ötvös- és kerámiatárgyainak, fegyvereinek korhű másolataival is.

További részletes pályázati kiírás az AMKA honlapján olvasható.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.