Jubileumához érkezett az Ipoly mente egyik legrangosabb népdalversenye, a Palócföldi Csalogány. Az ipolynyéki Balassi Bálint Alapiskola május 16-án szervezte meg az eseményt, melyen az óvodás és alapiskolás népdaléneklő pacsirták csillogtatták meg tehetségüket.

Mint Gyurász Szilvia, a házigazda tanintézmény igazgatója elmondta: „Fontos, hogy egy iskola ne csak tanítson, neveljen is. A jubiláló népdalversenyen a gyermekek magyarságtudatát erősítjük.” Hozzátette még: a magyar népdalkincs szép, mely belső húrjainkat pendíti meg. Zengő ajkak kincsei, tökéletes kis mesterművek – zárta köszöntő szavait az igazgató.

A Palócföldi Csalogány népdalversenyre kilenc településről közel ötven népdalénekes jelentkezett be. Összesen öt óvoda és nyolc alapiskola küldött versenyzőt. A helyiek mellett többek között érkeztek Párkányból, Ipolyságról, Ipolybalogról, Inámból, Csábról, Palástról. Ugyanakkor a magyarországi Magyarnándor községből a Balassi Bálint Alapiskola testvérintézménye is képviseltette magát a megméretésen.

A kiírások szerint négy kategóriában várták a jelentkezőket: óvodások, 1-3. évfolyam, 4-6. évfolyam, illetve 7-9. évfolyam. Az énekesek szabadon választott két népdallal léptek fel, mindannyian népviseletbe öltözve daloltak az ipolynyéki kultúrház nagyszínpadán.

A cikk folytatása Felvidék.ma portálon olvasható.
Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma (Lőrincz Sarolta Aranka az eredményhirdetés közben)

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.