Ha kultúrkörökben Ebed községet említjük, a legtöbb embernek rögtön az ebedi citerások jutnak eszébe.

A felvidéki amatőr csoport jelentős hazai és külföldi sikereiről, a kezdetekről, a jelenről és a jövőről beszélgetett az Ebedi Citerazenekar vezetőjével, Potfay Bernadettel a Felvidék ma nevű újság újságírója. Az interjú során a csoport vezetője küldetésükről, céljukról így vallott:

„Citerazenekarunk a magyar népzene szépségét és örökös értékét hirdeti. Célunk, hogy megmutassuk a hitelesen megszólaló magyar népzene XXI. században is megtartott friss, lendületes aktualitását, és az új kor zenei ízlésének is megfelelő formátumát. Küldetésünknek tartjuk a magyar népzene hagyományainak ápolását és továbbadását a jövő nemzedéknek.”

A nemrég világot járt a csoport meghívást kapott egy afrikai nemzetközi népzenei fesztiválra is, de vajon hogyan került az ebedi csoport egy ilyen rangos rendezvényre?

„2016-ban és 2018-ban a Prágai Nemzetközi Folklórfesztiválra kaptunk meghívást, ahol a hetven országból érkező népzenei csoportok között egyedüliként képviseltük Szlovákiából a magyar népzenét és az ebedi népviseletet. Itt ismerkedtünk meg a marokkói szervezőkkel, akik citerazenénktől elragadtatva meghívtak a Marokkói Folklórfesztiválra 2019 március végén. Marrakesh városában 28 ország 860 szereplője között énekeltük és játszottuk a legszebb magyar népdalainkat, s képviseltük a felvidéki magyarokat. Életre szóló élményt jelentett ez számunkra, és sok-sok tapsot, barátságot, szeretetet. Büszkék vagyunk erre a magas színvonalú rendezvényen való fellépésünkre, ahol a világ különböző országaiból érkezett nemzetek, nemzetiségek mutatták be kultúrájuk, népviseletük sokszínűségét.”

A jelenről és jövőről támogatókról kérdezve pedig elárulta, hogy:

„Amióta a Csemadok alapszervezete 2014-ben megszűnt, polgári társulásként jegyeztettük be magunkat. Támogatást a helyi önkormányzattól, pályázatokból, és fő támogatónktól, az ebedi Potfay Attilától kapunk. A külföldi útra a hazai Kult Minor pályázaton nyertünk pénzt. Alapító tagunk, Szlávik Rutai Judit párkányi tanítónő az iskola mellett vezet egy gyermekekből álló citerazenekart, melynek felnövő tagjaiból már ott vannak az ebedi ifjak is a csoportban. Tehát az utánpótlás biztosított. Tagjai vagyunk a már megalakult Felvidéki Száztagú Citerazenekarnak, s a közeljövőben lesz bemutatkozó fellépésünk a hazai fesztiválokon, majd ősszel debütál a száztagú Nagykéren a citerazenekarok fesztiválján.”

Végezetül Bernadett még ez idei meghívásukról is szólt:

„Októberre kaptunk meghívást India fővárosába, Újdelhibe, szintén egy nemzetközi folklórfesztiválra, melynek International Ethnic Folklore Festival a neve. Az anyagiakon múlik, hogy résztvevői leszünk-e ennek a számunkra is sok-sok élménnyel kecsegtető újabb nemzetközi fesztiválnak.”

Így az ebedi citerások már nemcsak falujuk, régiójuk jó hírnevét öregbítik a nagyvilágban, a fesztiválok színpadain, de a felvidéki magyarság képviseletében is népszerűsítik a magyar népzene kincseit. S ez a képviselet egy amatőr csoport esetében sokszorosan értékelendő.

Forrás: Felvidék ma

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.