A kétéves ösztöndíjjal 1949-ben Bulgáriába érkező Nagy Lászlót (1925–1978) a bolgár kultúra terjesztése és népszerűsítése terén végzett munkája elismeréséül Nemzetközi Botev-díjjal (1976) és Cirill és Metód érdemrenddel tüntették ki. Szmoljan város díszpolgárává avatta (1976), és 1981-ben emlékházat nyitott a „rodopei” magyar tiszteletére.

2015-ben a Szófiai Magyar Intézet kezdeményezésére és a Szmoljani Önkormányzat együttműködésével felállításra került Nagy László mellszobra a város közterén. 2016–2019-ben bolgár és magyar állami finanszírozással megtörtént a leromlott állagú szmoljani Nagy László Emlékház restaurálása.

A Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia és a bolgár Balkankarpodem Rt. anyagi támogatásának köszönhetően létrejött a költő életét és munkásságát bemutató korszerű, multimédiát is magába foglaló állandó kiállítás, amelyet 2019. június 18-án nyitnak meg ünnepélyesen.

A tárlatot, melyet a létrehozók Nagy András (1953–2018) emlékének szentelnek, a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nevében Amelia Geseva miniszterhelyettes nyitja meg. A Magyar Művészeti Akadémia nevében Mezey Katalin, az Irodalmi Tagozat vezetője mond beszédet.

A megnyitó programja:

15.30 óra, Nagy László Emlékmúzeum – a megújított kiállítás megnyitója, koszorúzás, köszöntők, a Személyiség Fejlesztést Támogató Központ Drámaiskolája növendékei Nagy László verseket szavalnak, Tassonyi Balázs és Saifi Claudia magyar népdalokat adnak elő

17.00 óra, Nagy László-mellszobor – koszorúzás a Városi Könyvtár előtti téren

18.30 óra, Nikolaj Hajtov Rodopei Drámai Színház – kulturális program, koncert Tassonyi Balázs és Saifi Claudia énekesek részvételével (A Kispesti Polgármesteri Hivatal támogatásával)

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.