A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban bemutatták Kiss Péter Az Egri Főegyházmegyei Könyvtár az ezredfordulóig című új kötetét.

Kelemenné Csuhay Zsuzsanna, a könyvtár szolgáltatási igazgatóhelyettese a beszélgetés előtti köszöntőjében úgy fogalmazott: Kiss Péter legteljesebb és leghitelesebb munkáját ismerhetik meg az érdeklődők.

A beszélgetésen a szerző elárulta az érdeklődőknek, hogyan és mikor indult könyvtörténeti érdeklődése. Kiderült, fiatalként még maga sem gondolta, hogy ezzel szeretne majd foglalkozni, mígnem szakdolgozata témájának az egri múzeumok történetét választotta. A hozzá feltett kérdésekre válaszolva kifejtette: a források felkutatásához tapasztalat szükséges, amit hosszú évek gyakorlatával szerezhet meg egy kutató. Mint mesélte, akkoriban számítógép és internet segítsége nélkül, teljes kötetek átolvasásával és átlapozásával juthatott hozzá a szükséges információkhoz.

A Főegyházmegyei Könyvtár történetéhez kanyarodva az érdeklődők megtudhatták: számos érdekesség rejlik a bibliotéka múltjában, melyek közül néhányat a szerző is bemutat kötetében. Ezek közé tartoznak azok a történetek, melyekből kiderül, mennyire csodálták az Egerbe érkezők a könyvtárat, s hogy mely országokból érkezett igény a könyvtár egy-egy kötetére. A történeteket Kiss Péter válogatott képekkel színesíti könyvében.

Kötete Kiss Péter meglátásai szerint sem feltétlenül egy könnyed olvasmány, ám bátran ajánlotta könyvtörténészek, kutatók mellett magánembereknek egyaránt. A beszélgetést felolvasások tarkították, így a résztvevők Gárdonyi Géza országos könyvtárhoz címzett egykori levelének tartalmát is megismerhették, melynek szintén van köze a Főegyházmegyei Könyvtárhoz.

Forrás: Eszterházy Károly Egyetem

Fotó: Berán Dániel

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.