A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumnak ítélték oda a 2018-as Nemzetközi Visegrád-díjat a visegrádi négyek kulturális miniszterei. A június 11-én, a felvidéki Véglesen tartott díjátadáson Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára úgy fogalmazott: hihetetlenül büszke, hogy a Visegrádi Csoport magyar elnöksége alatt kapta meg az elismerést a Szabadtéri Néprajzi Múzeum a Szabadtéri múzeumok Közép-Európában – Fejlődő múzeumok és helyi közösségek című konferencia megszervezéséért.

2018-ban a Skanzen látta vendégül a régiós országok szabadtéri múzeumaiból érkezett szakembereit. A konferencián a világ egyik legdinamikusabban fejlődő múzeumtípusának közép-európai lehetőségeiről egyeztettek a szakértők, valamint bemutatták a múzeumok és a helyi közösségek kapcsolatát, a közösségi identitás fejlesztésének múzeumi lehetőségeit; a látogatóbarát, a társadalom problémáira is reflektáló múzeum üzeneteit.

A Visegrádi-díjat 2004-ben alapították a V4-es országok kormányai, az elismerésben olyan művészek, illetve intézmények részesülhetnek, akik, illetve amelyek munkásságukkal hozzájárultak a visegrádi országok közötti kulturális együttműködéshez.

Forrás: EMMI, Kultúráért Felelős Államtitkárság

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.