A tavaly év végén általános iskolás diákok számára meghirdetett Értékek, kincsek, hagyományok a Kárpát-medencében című hungarikum vetélkedőben két évfolyam, a 7. és 8. osztályosok mérhették össze tudásukat a hungarikumok és nemzeti értékek világáról. Az elődöntő és a döntő a lakiteleki Népfőiskolán került megrendezésre 2019. április 3−4-én, illetve május 23−24-én.

A verseny végén mindkét évfolyamból az első négy helyezett, valamint a tovább nem jutott nyolc csapat felkészítő pedagógusai hungarikum kiránduláson vehettek részt. A csapatok kedden délelőtt az Országházba látogattak, ahol amellett, hogy megismerték a Parlament épületét, dolgozószobájában fogadta őket Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke.

A parlamenti ebéd után a Pannonhalmi Főapátságot látogatták meg a résztvevők. Esti szállásuk Agyagosszergényben volt, ahol Szalai Viktor, a Közi Horváth József Népfőiskola alapítója fogadta a kirándulókat.

Másnap befejezésül Nagycenken a Széchenyi-kastélyt és a Széchenyi Mauzóleumot tekinthették meg a résztvevők.

A kétnapos kirándulás alkalmával a fiatal iskolások megismerhették azokat a helyszíneket, amelyek kiemelt jelentőséggel bírnak hazánk történelmében.

Forrás: Lakitelek Népfőiskola

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.