Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, a Pesti Vigadóban.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője a kultúra és a közművelődés területén elért kiemelkedő közösségépítő és közösségszervező tevékenysége, valamint a Kulturális Közfoglalkoztatási Program és a kulturális alapellátás rendszerének kialakításában való odaadó és példaértékű munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

Závogyán Magdolna a Békés Megyei Önkormányzatnál hat évig a megyei fenntartású – kulturális közművelődési, közgyűjteményi, művészeti – intézmények szakmai felügyeletét, koordinációját és megyei ágazati stratégiák kidolgozását végezte. 2012–2015 között a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója, majd 2015–2018 között az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős helyettes államtitkára. Závogyán Magdolna rendkívül sokat tett azért, hogy a közművelődés hozzájáruljon a társadalom és a gazdaság fejlődéséhez. Szakmai pályafutása során tevékenységével kiemelkedően segítette az alulról szerveződő, civil kezdeményezéseket, valamint a cselekvő, aktív közösségek szakmai megerősítését. Főigazgatóként, helyettes államtitkárként és ügyvezetőként is nagy szerepe volt a Kulturális Közfoglalkoztatási Program országos sikerében, valamint a kulturális alapellátás rendszerének kialakításában, kiterjesztésében.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Fekete Péter az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára délután szakmai díjakat adott át a Pesti Vigadóban.

Szedlacsek Emília, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója hosszabb időn át végzett közművelődési tevékenysége elismeréseként Bessenyei György-díjban részesült.

Szedlacsek Emília két évtizeden át  Érden, a Szepes Gyula Művelődési Központ igazgatója volt, közművelődési szakértőként és szakfelügyelőként több évtizede segíti a települési közművelődési feladatellátást. 2015-től 2018 nyaráig az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztály főosztályvezetője. 2018. augusztus 1-től a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatóságát vezeti. Küzdelmesen szép, önzetlen, segítőkész közművelődési pályája során vált mások által tisztelt, hiteles emberré, aki méltán érdemelte ki az elismerést.

A díj azoknak a közművelődési intézményekben, más szervezetekben dolgozó közművelődési szakembereknek adományozható, akik huzamosabb ideig kiemelkedő közművelődési tevékenységet folytatnak, elméleti tevékenységükkel, új módszerek kidolgozásával, azok alkalmazásával és terjesztésével szolgálják a korszerű művelődést és a művészi ízlés fejlesztését.

2019-ben Bessenyei György-díjat további kilenc szakember vehetett át: Bartha Anikó (Budapest), Birnbaumné Pintér Mária (Gyöngyös), Gergye Rezső (Vasvár), Kenese Szilvia (Budapest), Matókné Kapási Julianna (Szekszárd), Parais István (Szombathely), Paulikné Tóth Krisztina (Békéscsaba), Pócza Zoltán (Kőszeg), Stumpf Gábor (Sárospatak).

Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója, a Nemzeti Művelődési Intézet látóútjainak projektvezetője, a kultúra és a közművelődés területén végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Bánffy Miklós-díjat vehetett át.

Jantyik Zsolt 1999 és 2005 között a Derecskei Művelődési Központ, majd 2005–2008 között a Mikepércsi Művelődési Ház igazgatója. 2008-tól a Hajdú-Bihar megyei Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ közművelődési vezetője, igazgatóhelyettese. 2002–2014 között Derecske város alpolgármestere, 2006-tól 2010-ig a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés rendes tagja, a kulturális bizottság elnöke. 2000 óta a Kék-Kálló Menti Népfőiskolai Társaság elnöke. 2013-tól a Hajdú-Bihar megyei Közgyűlés Helyi Értéktár Bizottságának elnöke. 2012 óta a Debreceni Művelődési Központ igazgatója. Pályafutása során a közösségi művelődés küldetését intézményvezetőként és könnyűzenei pályája során is hiteles szakembereként képviselte.

Kitüntetett munkatársainknak és szakmai partnereinknek szívből gratulálunk, munkájukhoz további sikereket kívánunk!

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.