Az idén tizedik, jubileumi kiadásához érkező Kolozsvári Magyar Napok beharangozó sajtótájékoztatóját tartották kedd délelőtt a kolozsvári Bulgakov Irodalmi Kávéház teraszán.

A sajtóeseményen jelen volt Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere és Szabó Lilla, a Kolozsvári Magyar Napok programigazgatója.

„Bátran mondhatjuk, hogy nem csak az igen meleg időjárásra való tekintettel izzik magas hőfokon a Kolozsvári Magyar Napok szervezőcsapata, hiszen az előkészületek utolsó száz méterénél tartunk, 2019. augusztus 18-án pedig hivatalosan is kezdetét veszi idei rendezvényünk. Főszervezőként óhatatlanul is eszembe jutnak a tíz évvel ezelőtti emlékek, amikor Kolozsvár Főterét épp átalakították, s úgy döntöttünk, hogy szinte elsőkként belakjuk a Főteret. Ami akkor – az első Magyar Napokkal – kezdetét vette, az mára már mozgalommá vált, s a Kolozsvári Magyar Napok mintaként szolgált Erdély számos más – főként interetnikus – településén, ahol szintén megszervezik a helyi Magyar Napokat. Ezt megünnepelendő hétfőtől (augusztus 19.), a Mátyás-szobor mögött, kültéri fotókiállítás várja majd a fesztiválozókat, ahol ízelítőt kaphatnak a Kolozsvári Magyar Napok elmúlt tíz évének legemlékezetesebb pillanataiból, valamint az Erdély különböző településein megszervezett Magyar Napok rendezvényekből” – mondta Gergely Balázs. A főszervező hangsúlyozta: a tizedik Magyar Napokon szeretnék elkerülni az önünneplést, a jubileumi évfordulót pedig azzal kívánják feledhetetlenné tenni, hogy a rendezvény részletein további finomhangolásokat végeznek, a programkavalkádot pedig még színesebbé teszik. „Az idei Magyar Napok egy kétségtelenül fontos állomása az elmúlt évtizednek, ugyanakkor idén sem jöhetne létre rendezvényünk partnereink és támogatóink hathatós közreműködése nélkül, akiknek ezúton is köszönjük az egész éves munkát és támogatást. Külön köszönet illeti Magyarország kormányát és különböző magyar állami intézményeket, akik kiemelt mértékben támogatják rendezvényünket. A velünk együttműködő intézmények és civil szervezetek, történelmi egyházaink, és Kolozsvár Polgármesteri Hivatala is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy évről-évre még színvonalasabb Magyar Napokat szervezhessünk. Utóbbival az elmúlt tíz év legjobb együttműködését sikerült lebonyolítanunk mindeddig, s külön köszönet illeti Kolozsvár önkormányzatát azért, hogy a megnövekedett kiadásainkhoz mérten növelték rendezvényünk támogatását is. Meg kell említenünk továbbá azt a kolozsvári vállalkozói szférát is, mely szintén évről-évre felkarolja rendezvényünket, bizonyítva ezzel, hogy szívügyének tekinti a Magyar Napokat és kolozsvári közösségünk jelenét” – mondta Gergely Balázs.

Bővebben: Erdély ma

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.