A 2019. október 10-én kezdődő Margó Irodalmi Fesztiválon jelentik be, hogy Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás és Mécs Anna után ki nyeri idén a Margó Irodalmi Díjat, amit már ötödik alkalommal ítélnek oda a legjobb első prózakötetnek. 2019-ben összesen harmincnégy könyvet jelöltek a díjra.

Idén Baji Kristóf Ivy, Fehér Boldizsár Vak majom, Novics János Hózentróger, Kal Pintér Mihály Atyavilág, Steinbach Annamária 3 nővér és 1 fiú című kötete mellett egy kárpátaljai alkotás is felbukkan, mégpedig Shrek Tímea Halott föld ez című könyve.

Shrek Tímea a 7. számú Beregszászi Általános Iskola tanáraként szembesült nap mint nap a hátrányos helyzetű roma gyerekek nehéz sorsával. Az ott szerzett, sokszor felkavaró tapasztalatait dolgozta fel Halott föld ez című kötetében, amelyben főként ezeknek a kilátástalanságban felnövő, nyomorban élő, sok esetben bántalmazott gyerekeknek a történeteit örökítette meg. Kötetének második részében viszont eltávolodott ettől a témától, a Zöld sáv című ciklusban a családtörténet és a múltbeli traumák feltárása kerül a középpontba.

A Margó-díjra jelölt alkotások között szerepel még többek között a teljesség igénye nélkül Pátkai Marcell Aki megette a Mona Lisát, Nemes Péter Amerigo, Pfliegel Dóra Feleséged története, Forgács Péter Szuperhold című munkája és sok más író kötete.

A Margó-díjat 2015-ben alapította a Margó Irodalmi Fesztivál a Könyvesblog szakmai együttműködésével. A Margó-díj magas szakmai presztízzsel bíró elismerés, mely a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti. A Margó-díj a legjobb első prózakötetes szerzőnek jár.

Forrás: Kárpátalja ma

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.