2019. szeptember 16-án Pozsonyban az Óvárosháza tükörtermében ünnepelte a Csemadok (Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség) Pozsonyi Városi Választmánya és Országos Tanácsa a Szövetség megalakulásának hetvenedik évfordulóját. Az ünnepségre meghívást kaptak a Csemadok volt munkatársai és jelenlegi aktív tagjai is.

A köszöntő előtt a budapesti Ad Libitum kamarazenekar tagja, Gincsai Beáta Eszter előadta Bartók Béla zongorára átírt szerzeményét „Allegro barbaro” címmel.

Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke bevezetőjében elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy ott ünnepelhet a Csemadok, ahol Széchenyi István birtokainak jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására. Köszönettel tartozik ezért a Szövetség Pozsony főpolgármesterének, Matúš Vallonak, akinek védnökségével szervezték meg az ünnepi rendezvényt. Jégh Izabella elmondta: „ezt külön elismerésként és annak figyelembevételeként tartjuk számon, hogy a számbeli, és őshonos magyar kisebbség valamint annak kultúrája hozzátartozik Pozsony főváros mindennapjaihoz és érzékelteti Pozsony valamikori háromnyelvűségét.”

A főpolgármester egyéb elfoglaltsága miatt nem vehetett részt az ünnepségen, de helyettese, Juraj Káčera üdvözölte a csemadokosokat, kiemelte, az épületben nagyon sok történelmi esemény zajlott, ami befolyásolta a két nép sorsát és kapcsolatát. A Csemadok a főváros kulturális életét gazdagítva működik, amihez a főpolgármester-helyettes gratulált és további erőt kívánt.

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke ünnepi beszédében szólt arról, hogy a márciusi országos ünnepség után a kassai és a pozsonyi ünnepségek is nagyon fontosak, de minden egyes alapszervezet ünnepi évfordulója megmelengeti a szívét, hiszen ezek az ünnepségek is mutatják, megkerülhetetlen a szervezet, az elmúlt hét évtizedben mindenütt ott voltunk, ahol az események történtek. Bárdos Gyula emlékeztetett, ugyan a hatalom hozta létre a Csemadokot, de az önálló életet kezdett élni a magyarság érdekében.

A Csemadok a kultúra napszámosa, az anyanyelvünk ápolója, iskoláink segítője, társadalmi szervezetként fogalmazza meg azt, amire szüksége van a felvidéki magyarságnak. A szervezet mindig közösségben gondolkodik.

Bővebben: Felvidék ma

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.