Az Ideje az építésnek… – Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében című kiállítás első felvidéki helyszíne a királyhelmeci Mailáth József Regionális Múzeum. A Teleki László Alapítvány és a Magyarság Háza közös rendezésében 2018-ban Budapesten útjára indított vándorkiállítás a határon túli magyar vonatkozású történelmi épületek megóvásának előmozdítására a Magyar Kormány által 2015-ben indított Rómer Flóris Terv keretében nyújtott támogatások eredményeit mutatja be.

2018 óta Kárpátalja és Erdély számos településén mutatták már be a kiállítás anyagát, amely most első ízben a Felvidéken is látható. A kiállítás anyaga szeptember elején érkezett a Bodrogköz központjába, ahol november 17-ig tekinthető meg. A vándortárlat a Kárpát-medencei műemlékek gazdag építészeti örökségét, a műemlékek részletes felújítási folyamatait, valamint az alkalmazott építészeti és restaurátori beavatkozásokat mutatja be. Elsősorban olyan műemlékvédelmi szempontok szerint elvégzett munkálatokról szól, amelyek biztosítják, hogy a kiemelkedő jelentőségű történelmi épületek továbbra is fennmaradhassanak és eredeti értékeik ne sérüljenek.

A támogatott objektumok többsége középkori eredetű egyházi épület. Ezt hivatott szimbolizálni a kiállítás tablóinak szárnyas oltárokra hasonlító formája. A munkálatok során készült fotódokumentáció mellett részletes írásos tájékoztató, tárgyi emlékek, kordokumentumok, műtárgymásolatok, hang- és képanyag segíti a kiállítás anyagának áttekintését.

A kiállításhoz interaktív foglalkoztató tér is tartozik, ahol a látogatók kipróbálhatják a speciális műemléki munkafolyamatokat, virtuálisan felépíthetnek leomlott toronysisakokat, színes kazettákat rakhatnak vagy színezhetnek ki az eredetiek alapján. Restaurálhatnak falképet is, szigorúan a műemlékvédelmi szempontoknak megfelelő vonalkázás és pontozás technikájával. Akár régészkedhetnek is, és kipróbálhatják, milyen sikerrel tudják megtalálni, majd azonosítani a föld mélyén rejlő, régi korokból származó tárgyakat, töredékeket.

A cikk folytatása a Felvidék.ma portálon olvasható.
Fotó: Tökölyi Angéla/Felvidék.ma (A Kárpát-medencében megújult műemlékek sorát dokumentálja a kiállítás)

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.