Az Agóra Műhely az ország 15 Agóra és Agóra Pólus programjában épült/megújult kulturális központot tömöríti, a műhely gesztora a Nemzeti Művelődési Intézet. A műhely tagintézményei vezetőik, vezető szakmai munkatársaik delegálásával rendszeresen találkoznak, megvitatják a közművelődési szakma aktuális Kárpát-medencei helyzetét, szakmafejlesztési programokat véleményeznek és kezdeményeznek. A műhelymunka minden alkalommal más-más agórában zajlik, hogy a tagszervezetek közvetlenül is megismerjék egymás munkáját. 

A Kárpát-medencei kapcsolatok erősítésére a Nemzeti Művelődési Intézet immár második alkalommal indított határon túli tanulmányutat. A tavalyi felvidéki út után, idén Erdély a célpont. A tanulmányút kiindulópontja Nyíregyháza volt, ahol Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője és Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója köszöntője után indult a szakmai munka az agórák aktuális fejlesztéseinek megismerésével, a közművelődés aktuális fejlesztéseinek, kérdéseinek összegyűjtésével.

Az ötnapos tanulmányút során a résztvevők többek között megismerhették a nagybányai Teleki Ház, a szamosújvári TÉKA Alapítvány tevékenységét, látogatást tettek az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület fenntartásában működő Györkös Mányi Emlékházban, a Kallós Zoltán Alapítvány által működtetett Kallós Néprajzi Gyűjteményben, majd betekintést nyertek a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium és a nagyszebeni Híd Egyesület közösségépítő munkájába.

A tanulmányút utolsó állomásán Böjte Csaba atya személyesen mutatta be a dévai Szent Ferenc Alapítvány erdélyi ferencesek által fenntartott egyedülálló gyermekvédelmi intézményhálózatát, melynek köszönhetően immár 6000 gyermek talált otthonra.

Az Agóra Műhely erdélyi tanulmányútja a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően valósul meg. A tanácskozás egyik kiemelt témája a Pajtaszínházi Program elterjesztése és népszerűsítése volt.

A tanulmányútról a Szín Közösségi Művelődés következő, Kárpát-medencei jó gyakorlatokat bemutató lapszámában olvashatnak bővebben.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.